Tsitrusviljad pärsivad eesnäärme vähiravi

Apelsinides ja tsitrusvilju sisaldavates toidulisandites leiduv hesperetiin võib pärssida vähiravi tõhusust kuni 10 korda.
Apelsinides ja tsitrusvilju sisaldavates toidulisandites leiduv hesperetiin võib pärssida vähiravi tõhusust kuni 10 korda.Foto: Wikimedia Commons
Eestis tehtud eelkliinilisest uuringust selgub, et aktiivse vähiravi ajal tuleb taimseid toidulisandeid tarbida ettevaatlikult, sest need võivad pärssida eesnäärme vähiravi tõhusust kuni kümme korda.

Eesmärgiga uurida taimedes leiduvate ühendite vastastikmõju keemiaraviga, tegi Tartu Ülikooli, Tartu Ülikooli Kliinikumi ja Ida-Tallinna Keskhaigla teadlastest koosnev töörühm uuringu, milles kasutati kaugele arenenud eesnäärmevähi  rakumudelit (PPC-1). Tartu ja Tallinna teadlased analüüsisid, kas kaugele arenenud eesnäärmevähi raviks kasutatavatel keemiaravimitel ja taimedes sisalduvatel bioaktiivsetel ühenditel on koostoimeid. Need uuritud bioaktiivsed ühendid olid taimsed pigmendid ehk flavonoidid.

Uuringust selgus, et tsitrusviljades – peamiselt apelsinides ja nendest valmistatud toidulisandites – leiduv orgaaniline ühend hesperetiin pärsib kaugele arenenud eesnäärmevähi rakkudes keemiaravimite toimet. Teised selles töös uuritud taimsed ühendid ei mõjutanud keemiaravimite toimet kaugele arenenud eesnäärmevähi rakkudes.

„Uuringus kasutati hesperetiini annuseid, mida inimene võib saada hesperetiini sisaldavate toidulisandite tarbimisel. Paari apelsini söömise järgselt vereringesse sattuvad hesperetiini annused jäävad küll pärssivast toimest allapoole, kuid ettevaatuse mõttes võiksid kaugelearenenud eesnäärmevähi patsiendid taksaanravi manustamise ajal tsitruseliste viljade tarbimisest hoiduda või koguseid vähendada,“ täpsustas uuringu üks autoritest Katrin Sak TÜ KMI hematoloogia-onkoloogia kliinikust.

Pole ülekantav teistele vähkidele

Katrin Saki sõnul selgus katseklaasiuuringutest, et hesperetiini ja taksaanide koostoime inimese kaugelearenenud eesnäärme rakumudelis vähendas ravimi toimetõhusust isegi kuni kümme korda. Saki sõnul kehtib tsitrusühenditest tulenev ravi pärssiv seos vaid eesmäärmevähi ravi puhul.

Tsitruselistest hoidumise soovitus pole üle kantav teiste vähitüüpide patsientidele, kuna seosed teiste vähiravimite ja toidulisandite koosmõjust vajaks veel edasisi uuringuid.

Paraku teatakse toidulisandite ja klassikaliste vähiravimeetodite koosmõjust väga vähe ning ka tõenduspõhist infot on keeruline koguda, sest erinevalt ravimite tootjatest ei pea toidulisandite tootjad tegema laiaulatuslikke kliinilisi uuringuid nende toime tõestamiseks.

 

 

Äripäev
05. December 2018, 13:22

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi