Ema seostab vaktsineerimist lapse jalakrampidega

Jalakrambid. Pilt on illustreeriv.
Jalakrambid. Pilt on illustreeriv.Foto:
Üks ema Eestis kirjeldab perekooli vastavas teemas oma tüdrukul juhtunut pärast HPV vaktsineerimist. Tegemist on ühe väidetava kõrvaltoime või tüsistusega, mida uurib praegu ka ravimiamet.

Toome selle kirjelduse teieni, ehkki hetkel ei ole võimalik kuidagi öelda neiu terviseprobleemide põhjust ja juhtumit uurib ka ravimiamet. Kuid tegemist on esimese põhjalikumalt lahti kirjutatud juhtumiga, küll kahjuks anonüümsega, mis iseloomustab hirme, mis vanematel seoses vaktsineerimisega on. Selle tagajärgedega võidakse siduda väga erinevaid terviseprobleeme, mille põhjuseid ei pruugi selguda.

Ema kirjutas sellest loost esmalt ühte Facebooki gruppi ja sealt on see kopeeritud perekooli foorumis koolilaste alalõigu teemasse "HPV", kus koolitüdrukute emad arutavad, kas lubada lapsi vaktsineerimisele või mitte.

Ema kirjutas nii: "Mõtlesin pikalt,kas kirjutada oma lugu või mitte. Aga teades mõnda samalaadset juhtumit, on emasüda valu täis ning ei jõua iseennast ära vanduda, et lasin vaktsineerida…
25.05.2018 tehti koolis mu 12aastasele tütrele HPV vaktsiin. 05.06.2018 jäi laps päeval magama ning ärkas valust vääneldes ja sõna otseses mõttes röökis valust. Jalas oli nii meeletu kramp et laps värises veel hulga aega peale krambi möödumist. Sealt alates on olnud aeg-ajalt öösiti kramp. Hiljuti hakkas hommikuti jalale toetumine valulikuks muutuma. On päevi, kus lonkab, sest valu ei lase kõndida… Alati on valu vasaku jala sääremarjas. Minu silmis läheb asi järjest hullemaks ning paratamatult olen tabanud ennast mõtlemas hommikule, kus see laps ei võtagi enam jalgu alla…
Arstile pääseme järgmine nädal. Kooliõde on mõistev - ütles, et emana mõistab täielikult mu muret. Varem polevat Eestis sellisest kõrvaltoimest teatatud.
Ravimiametile andsin teada. Lubati juhtum registreerida ning soovitati vereproovid teha ning rohkem vett tarbida ning magneesiumit võtta.
Kõik räägivad mulle kasvuvalust ning füüsilisest pingutusest. Tütar on alati olnud sportlik ning aktiivne tüdruk ja tal pole mitte kunagi olnud jalavalusid, ammugi mitte krampe. See võimalus ning teadmine, et see on üks hpv vaktsiini kõrvamõjudest… see ajab mind pehmelt öeldes hulluks.
Soovitan hoolega uurida mündi mõlemat külge, mina seda piisavalt hästi ei teinud…"

Äripäev
19. September 2018, 11:46

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi