Teadus muudab võimalikuks täieliku soovahetuse

Teadus võimaldab sugu muuta
Teadus võimaldab sugu muutaFoto: Scanpix/ PantherMedia
Ainuüksi USAs tehti 2016. aastal 3250 mitut tüüpi soovahetusoperatsiooni, alates rinnaoperatsioonidest kuni genitaalide muutmiseni. Seda oli 19 protsenti rohkem kui aasta varem.

Operatsioonide suur hulk annab tunnistust sellest, et üha rohkem mehi tunnistab endale, et on sündinud vales kehas, ja võtab midagi ette. Lõikuste arvu kasv kõneleb ka sellest, kui head on tänapäeva arstide oskused. Arstid suudavad muuta mitte ainult näojooni ja kehavorme, vaid nad kujundavad ümber ka suguelundid, nii et patsiendid võivad elada täiesti normaalset suguelu, mis sobib nende uue sooga, kirjutab Imeline Teadus.

Erinevus on ajus

Uuringud viitavad sellele, et 0,1–0,5 protsenti maailma rahvastikust on transsoolised. See tähendab, et nende vaimne sooidentiteet on vastuolus nende tegeliku bioloogilise sooga. Niinimetatud transnaine on mees, kes hoolimata meessugukromosoomide X ja Y olemasolust ning tüüpilistest mehelikest tunnustest ja suguorganitest identifitseerib ennast naisena. Samamoodi on transmees bioloogiline naine, kes tunneb end mehena. Euroopa Liidu umbes 1,5 miljonil transsoolisel ei ole looduse poolt antud mingeid kehalisi omadusi, mis eristaksid neid nende õigetest bioloogilistest sookaaslastest. Erinevus on ainuüksi nende ajus. Nüüd on teadlased hakanud aju valge- ja hallolluses leidma muutusi, mis põhjustavadki seda, et inimene juba varasest lapsepõlvest hakkab end identifitseerima vastassugupoolena.

Noores lapsekehas on poiste ja tüdrukute vaheline erinevus väga väike ja seetõttu tulevad identiteediprobleemid tõsiselt esile alles puberteedieas. Hirm selle ees, et keha areneb selliseks, millega inimene ei saa ennast samastada, toob kaasa selle, et üha rohkem transsoolisi noori võtavad ravimit, mis pidurdab puberteeti, surudes alla looduslike suguhormoonide toimet. Suurbritannias on terviseamet asutanud soolise identiteedi arendamise teenistuse Gender Identity Development Service (GIDS). Kliinik aitab lastel alates 10. eluaastast kohaneda oma vaimse sooidentiteediga kehas, mis tahab areneda teises suunas. Londonis ja Leedsis ravib kliinik rohkem kui 800 last hormooniblokeerijatega, mis panevad keha loomuliku suguhormoonide tootmise pausile ja pidurdavad mõneks ajaks puberteeti.

Puberteeti lükatakse edasi

Ravimit, nagu histreliin, kasutatakse Suurbritannias ja USAs juhtumeil, kui teismelised tahavad puberteeti edasi lükata. Väike ampull selle ainega surutakse lihasesse. Ampull vabastab hormoone blokeerivat ainet ühtlases koguses, kuni saab aasta pärast tühjaks ja tuleb välja vahetada. Histreliin mõjutab ajuripatsit – väikest nääret ajus, mis kontrollib suguhormoonide tootmist – ja takistab tüdrukute munasarja suurendava naissuguhormooni östrogeeni tootmist puberteedi ajal. Poistel takistab see aine testosterooni tootmist munandites. Teistes Euroopa riikides pakutakse niisugustele teismelistele hoopis vastassugupoole ehk soovitud sugupoole suguhormoone. Need töötavad vastu keha loomulikele suguhormoonidele.

Uuri juulikuu Imelisest Teadusest lähemalt, milliste meditsiiniliste võtetega on võimalik saavutada täielik soovahetus.

Äripäev
20. July 2018, 08:19

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi