Listerioosi haigestumine Euroopas on sagenenud

Listerioosi tekitajaga saastunud külmutatud mais võis jõuda ka Eestisse.
Listerioosi tekitajaga saastunud külmutatud mais võis jõuda ka Eestisse.Foto: Scanpix/ PantherMedia
Alates 2015. aastast on sagenenud viies Euroopa liikmesriigis (Taanis, Soomes, Rootsi, Austrias, Ühendkuningriigis) listerioosi haigestumine. 15. juuni 2018. a seisuga on esinenud 47 haigusjuhtu, millest 9 on lõppenud surmaga.

Listerioosi tekitajaga osutusid saastunuks külmutatud mais, spinat, rohelised oad ja köögiviljade segud, mida käitlesid ettevõtted Ungaris ja Prantsusmaal. Taani, Soome, Rootsi ja Ühendkuningriigi müügikette varustas külmetatud köögiviljadega eeskätt üks Ungari ettevõte, mis suleti juunis 2018.a. Ungari ettevõtte toodangut kasutanud Soome, Rootsi, Eesti ja Poola toiduainete käitlejad on kõrvaldanud kauplustest külmutatud maisi sisaldavad tooted.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus (ECDC) hoiatab, et Ungari ettevõtte 2016.–2017. aastal toodetud külmutatud köögiviljad, mis inimeste poolt olid ostetud enne nende tagasikutsumist ehk müügilt kõrvaldamist, kujutavad endast ohtu tarbijatele juhul, kui neid enne söömist korralikult ei kuumtöödelda, vahendas terviseamet.

Mis haigus on listerioos?

Listerioos on bakteri poolt põhjustatud nakkushaigus, mis ohustab eelkõige krooniliste haigustega, immuunpuudulikkusega ning vanemaealisi inimesi, samuti ka lapseootel naisi.

Haigustekitaja satub organismi saastunud loomsete või taimsete toiduainetega. Loode võib nakatuda raseduse ajal haigelt emalt platsenta kaudu või hilise listerioosi puhul nakatub vastsündinu sünnituse ajal sünnitusteid läbides. Nahavormi võib inimene nakatuda kontaktnakkusena nahavigastuste kaudu.

Haigustekitaja on vastupidav väliskeskkonnas, sh paljuneb külmkapi temperatuuri juures.

Haigusnähud

Haigus esineb erinevate kliiniliste vormidena:  

Vastsündinute listerioos esineb kahes vormis - varajases või hilises. Varajase listerioosi puhul toimub nakatumine platsenta kaudu emalt. Sünnitus on sageli enneaegne ja lapsel on juba sündides sepsise tunnused. Hilise listerioosi puhul nakatub laps kas sünnitusteid läbides või haiglas. Lapsel ilmnevad sümptomid 3-5 päeva pärast sünnitust ja haigus kulgeb sageli meningoentsefaliidina. Hilise listerioosi korral on prognoos parem võrreldes varajase vormiga. Haiguse algul võivad esineda järgmised vaevused: palavik lokaalsete sümptomiteta; kesknärvisüsteemi kahjustused ja/või gastroenteriidi nähud.

Täiskasvanute listerioos väljendub tavaliselt meningiidina. 

Rasedusaegne listerioos võib esineda väheste gripi- või diarröavaevustega või raske sepsisena, mis võib põhjustada abordi või enneaegse sünnituse.

Naha listerioosi puhul esineb lööve või pustulaarne nahakahjustus kätel või kehal. 1-5% inimestest esineb asümptomaatiline kandlus, mis kestab mõned kuud.

Äripäev
25. July 2018, 15:01

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi