Arst: voodimärgamine ei ole lapse süü!

Öine voodisse pissimine on laste hulgas palju sagedasem probleem kui arvatakse.
Öine voodisse pissimine on laste hulgas palju sagedasem probleem kui arvatakse.Foto: Scanpix/PantherMedia
Öine voodisse pissimine on laste hulgas palju sagedasem probleem kui arvatakse.

Öine uriinipidamatus on lapse jaoks suur mure ning voodi märgamine lapsevanema jaoks piinlik teema, millest ei räägita.

Uuringud on näidanud, et 4,5aastaste laste hulgas märgab üks laps viiest voodit aeg-ajalt ehk harvemini kui kaks korda nädalas. 9aastaste laste hulgas märgab üks laps 12st voodit ikka veel harvadel juhtudel.

Perearst Triinu-Mari Ots selgitas, et voodimärgamise põhjused on erinevad. "Organism ei saada neerudele n-ö õigeid signaale, kuid põie funktsionaalne maht on öösel vähenenud ning lapsel on raskusi üles ärkamisega. Samuti võib tegu olla perekondliku nähtusega."

"Voodi märgamist võib mõnikord ette tulla näiteks juhtudel, kui tegu on suurte muutuste või üleelamistega lapse elus – näiteks uude kooli või lasteaeda minek, õe või venna sünd, sugulase surm või kolimine. Tegu võib olla ka meditsiinilise probleemiga, mille puhul peaks arsti külastama ja temaga nõu pidama suuremate terviseriskide vältimiseks," lisas Ots.

Mõned soovitustest võivad olukorda muuta, kuid oluline on siiski probleemist oma perearstiga rääkida. "Voodimärgamine pole lapse süü ning ravimata jätmise korral võib see tema enesehinnangut ja isegi arengut mõjutada," tõi doktor Ots välja.

 

Äripäev
25. May 2018, 11:13

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi