Mehed sukkpükstes: võitlus veenilaienditega

Kuna ravisukkade valik on suur, leiavad ka mehed endale sobilikud.
Kuna ravisukkade valik on suur, leiavad ka mehed endale sobilikud.Foto: Scanpix
Veenilaiendid ei ole sugugi vaid vanemate naiste haigus, nagu sageli arvatakse, vaid see vaevad ka nooremaid naisi ja mehigi.

Veenilaiendid on kroonilise veenipuudulikkuse ehk varikoosi tagajärg. See on haigus, mida esineb kõige sagedamini säärtel ja reitel. Krooniline veenipuudulikkus ohustab nii mehi (10-15%) kui ka naisi (20-25%).

Ida-Tallinna Keskhaigla tromboosiõde Aire Põder selgitab, et vahet tuleb teha pindmistel veenilaienditel, mis ei ole eluohtlikud, ja tromboosil, mis on süvaveenihaigus. Kui veeni sees olevad klapid enam korralikult ei sulgu, valgub veri gravitatsiooni mõjul alla ja veen venib välja.

Kui veri enam hästi ringi ei käi, tekibki jalgade paistetus ja valulikkus – need lähevad tursesse ja muutuvad õhtuks raskeks kui pakud. Võivad tekkida koguni säärelihase krambid.

Eriti ohustatud seisva ja istuva töö tegijad

Krooniline veenipuudulikkus areneb astmeliselt ja algul ei pruugi väliselt midagi märgata olla. Naised haigestuvad üldiselt sagedamini. Eriti ohustab see haigus seisva ja istuva töö tegijaid, aga ka rasedaid ja eakaid inimesi. Kahjulik on istuda, jalg üle põlve, samuti ülekaal ja hormoonravi.

Tegu on sageli esineva, alaravitud ja samas progresseeruva haigusega. «Patsiendi elu see ei ohusta, aga ilusaid jalgu tavaliselt tagasi ei saa ja kokkuvõttes halveneb elukvaliteet,» lausub Põder. Lõpuks võivad välja kujuneda koledad ja raskesti ravitavad haavandid.

Kroonilise venoosse puudulikkuse korral aitab kõige paremini kompressioonravi ehk ravi- või tugisukkade kandmine.

Kompressioonpõlvikud sobivad nii meestele kui ka naistele.Tromboosikabineti jälgimisel on päris mitu noort meest, kelle käest Aire Põder iga kord küsib, kas sukk jalas. Enamasti on. Kompressioonsukki kannavad ka paljud sportlased, kes on neist oma rasketele jalgadele leevendust saanud.

Ravisukkade valik on suur

Ravisukk tuleb jalga panna hommikul ja ära võtta õhtul magama minnes. Väljastpoolt tulev surve soodustab verevoolu, veresooned ei veni enam rohkem välja ning paistetus ja sellega kaasnev valu leeveneb. Rõhk sukkades on tugevaim pahkluul ja väheneb sujuvalt kuni reie keskosani, suunates verd südame poole.

Ravisukki valides tuleb vaadata, kas pakendil on kirjas rõhk (Mm/Hg). Kui karbi peal rõhku märgitud ei ole, siis ei ole need ka ravisukad. DEN näitab vaid sukaniidi omadusi, mitte rõhku. Soovitatav profülaktiline rõhk on 15–23 Mm/Hg, süvaveeni tromboosi korral kuni 30.

Ehkki paljud seda kardavad, pole tugisukad sugugi koledad. Neid on valida erineva paksuse ja värviga, ilusa pitsäärisega ja ilma, samuti lahtise varbaosaga. Müügil on ka kompressiooniga sukkpüksid, mida hea kanda külma ajal. Suvel piisab vahel ka põlvikutest.

Allikad: Ida-Tallinna Keskhaigla, Südameapteek

Äripäev
23. May 2018, 16:42

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi