Plastika- ja ilukirurgia õnnestub paremini realistlike ootuste korral

Tänapäeval eelistatakse kergemaid protseduure, millest taastumine on kiirem.
Tänapäeval eelistatakse kergemaid protseduure, millest taastumine on kiirem.Foto: Scanpix
Plastikakirurgi poole pöörduvad nii lapsed kui ka eakad. Kui varem eelistati lõikusi, siis nüüd kergemaid protseduure.

Küsimustele vastab Eesti üks staažikamaid ilukirurge Plastikakirurg Sellend OÜ omanik Merle Sellend.

Milline nägi välja plastika- ja ilukirurgi töö paar aastakümmet tagasi?
Tegelen esteetilise plastikakirurgiaga 32 aastat. See ei ole riiklik meditsiin, haigekassa ei doteeri. ENSVs alustati kosmeetilise kirurgiaga 60ndate keskel. Esimesed plastikakirurgid olid dr Raie ja dr Kaur. Mina asusin tööle 1986. aastal. ENSVs plastikakirurge ette ei valmistatud, kõik spetsialiseerusid Moskvas, kus valdkonna tase oli kõrge.

Mina lõpetasin Tartu Ülikooli arstiteaduskonna üldkirurgina ja spetsialiseerusin esteetilisele plastikakirurgiale Moskva Plastikakirurgia ja Kosmetoloogia Instituudis.

Nõukogude ajal olid võimalused tagasihoidlikud, aga entusiasm ja leidlikkus suured. Näiteks kasutasime õmblemisel töödeldud hobusejõhvi, mis on koesõbralik ja tulemused olid head. Kui pärast iseseisvumist 90ndate algul külastasid meid kolleegid USAst, olid nad meie tulemusi nähes meeldivalt üllatunud.

Kuidas on muutunud plastikakirurgi poole pöörduvate patsientide soovid?
Arst ei ole teenindaja. Küsitud on kõike. Tegelikult peab arst patsienti nägema, sest ainult siis saab panna diagnoosi ja otsustada, kas ja kuidas on võimalik konkreetset patsienti aidata. Varem olid ülekaalus operatsioonid ja vähem oli protseduure (täitesüstid, botuliintoksiinisüstid jm). Nüüd on vastupidi, inimestel pole aega paraneda operatsioonist, soovitakse midagi kiiresti. On patsiente, kelle soovid on ebareaalsed. Ei ole olemas kahte ühesugust inimest, lõikust ega tulemust. Kõik on väga individuaalne.

Kui vana on olnud noorim ja kõige vanem patsient?
Minu kõige noorem patsient on olnud 4,5aastane. Ja vanim 83aastane. See 4,5aastane tüdruk tuli üksi (ema istus koridoris) kabinetti ja teatas, et talle ei meeldi tema Potsataja (oli kunagi selline multifilm) kõrvad ja tahab tulla operatsioonile! 83aastane patsient oli väliseestlanna, kellele oli aastaid varem tehtud tema koduriigis näo ja kaela plastika ealiste muutuste tõttu. Minu poole pöördus ta sooviga korrata operatsiooni.

Kui riskantne on plastika- ja ilukirurgia tüsistuste mõttes?
Meditsiinis ei ole lihtsaid protseduure, alati on risk. Ka süstist võib surra! Peaks arvestama, et lõikuse tulemus ei ole kohene. Haava(de) paranemine võtab aega lõplik tulemus saabub 6–12 kuu möödudes ja on väga individuaalne. Kirurgia on alati riskidega seotud. Arstidena püüame neid minimeerida, kuid elimineerida riske ei ole võimalik.

Mis põhjusel on inimesed teie juurde tulnud?
Kui inimest häirib midagi tema välimuses, siis pikapeale mõjutab see tema psüühikat ja kogu elu. Patsiendid on mulle rääkinud, et on pärast esteetilist lõikust saanud tagasi elurõõmu.

Kas on ka ebarealistlike ootustega patsiente?
Ebarealistlike ootustega patsiendid on need, kes soovivad üha uuesti ja uuesti lõikust. Siis selgitan, et ülekorrektsioon ei anna head tulemust. Ühtegi lõikust ei pea, vaid võib uuesti teha, sest tegemist ei ole ju haigusega. Vahel tuleb loobuda lõikusest ka mõne kaasuva haiguse tõttu, mis on vastunäidustuseks.

Äripäev
18. May 2018, 10:29

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi