Kuhu kaovad küll veredoonorid?

Vereülekande saajate arv sõltub otseselt doonorite hulgast.
Vereülekande saajate arv sõltub otseselt doonorite hulgast.Foto: Scanpix/PantherMedia
Veredoonorlus päästab otsesõnu inimelusid, ent kahjuks on doonoreid üha vähemaks jäänud, sest noori on nende seas vähem.

Veredoonorite arv vähenes 2017. aastal 4,3%, kuna noori doonoreid oli vähem. See juures oli 18–24aastaseid doonoreid aastaga 16% ja 25–44aastasi 4% vähemaks jäänud, selgub Tervise Arengu Instituudi statistikast.

Huvitaval kombel kasvas aga doonorlus vanemates vanuserühmades – üle 45aastaseid doonoreid oli aastaga 2% enam.

Kuna noorte osa rahvastikus on viimasel ajal kahanenud, siis ka uusi potentsiaalseid doonoreid on selle võrra vähem. Näiteks 2007.–2016. a oli rahvastikus noori vanuses 20–24 iga aastaga keskmiselt 3,5% ja noori vanuses 15–19 aastat 5% vähem.

Eelmisel aastal loovutasid 31 734 doonorit 55 057 korral verd. Sarnaselt varasemaga oli keskmine vereloovutuste arv ühe doonori kohta 1,7. Esmakordselt loovutas 2017. aastal verd 5084 inimest, see on 16% kõikidest veredoonoritest.

Vereülekandeid sai Eesti haiglates eelmisel aastal 16 076 patsienti, mis on 10,5% vähem kui aasta varem. Vereülekande saajate arv sõltub otseselt doonorite hulgast – kui doonorite arv väheneb, siis paraku väheneb ka verekeskustes ettevalmistatud verekomponentide hulk, mida patsientide ravis kasutada saab.

Veredoonorite seas oli eelmine aasta 694 afereesidoonorit, kes loovutasid 3447 doosi teatud tüüpi vereosasid: trombotsüüte, erütrotsüüte, plasmat või multikomponenti. Ühe afereesidoonori kohta oli eelmisel aastal keskmiselt 5 afereesiprotseduuri.

Näiteks plasmafereesil kogutakse kolm ravidoosi plasmat, milleks muidu läheks vaja mitme täisveredoonori abi. Kuna patsiendile, kes vereülekannet vajab, on enamasti tarvis rohkem kui üht ravidoosi, siis on ohutum üle kanda ühe doonori plasmat, sest see vähendab vereülekandel tekkivate reaktsioonide riski.

Afereesiprotseduuridel kogutud veredoosid moodustasid kõigist vereloovutustest 6,3 protsenti (2016. aastal 5,6%).

Äripäev
10. April 2018, 10:17

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi