Uudne ravivõte higihaisu vähendamiseks

Mõne inimese bakterid panevad higi halvasti lõhnama, teiste omad mitte.
Mõne inimese bakterid panevad higi halvasti lõhnama, teiste omad mitte.Foto: Scanpix/ PantherMedia
Tööd või trenni tehes on mõnus higi valada, kuid mõnele inimesele valmistab liigne higistamine rohkesti ebameeldivusi. Nüüd oskavad arstid higi tootmist vähendada või eemaldada halva higilõhna, kandes patsiendile üle teise inimese baktereid.

Mees ei ole kaenlaaluseid pesnud juba mitu päeva. Tema vana higi pakub toitu miljonitele bakteritele, kes paljunevad pidurdamatult. Nüüd võtab arst spaatli ja surub selle mehe kaenlaalusele, kraapides maha surnud naharakkude, bakterite ja higi segu. Seejärel palub ta teisel isikul – oma patsiendil – tõsta käed üles. Arst määrib kõik, mis spaatlile jäi, patsiendi kaenlaalusele.

Selline ravivõte tundub eemaletõukavana, kuid juba mõni päev hiljem tänab patsient nii arsti kui ka higist meest. Doonori kaenlaaluse bakterid on nimelt healoomulist tüüpi ega pane oma elutegevusega higi halvasti lõhnama. Nüüd on nad vallutamas patsiendi kaenlaaluseid. Lühikese ajaga tõrjuvad nad välja patsiendi enda bakterid, mis panid tema higi haisema. Nõnda vabaneb patsient pidevast piinlikkustundest selle pärast, et inimesed tema läheduses nina kirtsutavad ja eemale tõmbuvad.

Nn higisiirdamine on üks mitmest uuest meetodist higiprobleemide ravis. Kui halva lõhnaga võideldakse heade bakterite „istutamise“ teel, siis higi hulka saab piirata närvimürgi ja mikrolainetega. Hiljuti avastasid hiina teadlased ka geeni, mis võib avada higi lüüsid ja olla võtmeks uuele tõhusamale higivastasele ravile.

Loe higistamisest ja sellega võitlemisest lähemalt aprilli Imelisest Teadusest!

Äripäev
05. April 2018, 13:45

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi