Viimsi koolis jäi 11aastane õpilane leetritesse

Pilt illustratiivne.
Pilt illustratiivne.Foto:
Sotsiaalmeedia kaudu levis eelmisel nädalal info, et Viimsi koolis anti teada leetritesse haigestunud lapsest. Terviseamet kinnitas infot ja lisas, et laps oli vaktsineerimata.

Terviseameti andmetel diagnoositi märtsis 11aastasel vaktsineerimata lapsel leetrid. Lapse nakatumine leidis aset reisil Taisse, kust pere tuli tagasi märtsi alguses.

Lisaks umbes samal ajal registreeriti leetrid ka ühel selle perega mitteseotud ja hoopis teises Eestimaa otsas elaval täiskasvanul, kes oli käinud reisil samuti Aasia piirkonnas.

Terviseameti epidemioloogid on välja selgitanud, et laps haigestus 13. märtsil, mil tal tekkis palavik ja halb enesetunne. „Haiguse esimesel päeval osales laps koolitundides. Kolm päeva hiljem läks pere haige lapsega perearsti vastuvõtule, kust nad saadeti koju ravi jätkama. Arst leetreid ei kahtlustanud, kuna lapsel sel ajal äratuntavat löövet veel ei olnud,“ rääkis terviseameti nakkushaiguste ennetamise ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialisti Irina Filippova.

Lööve tekkis ja levis kaks päeva hiljem üle keha. Alates 19. märtsist on laps koos emaga isoleeritud haiglasse. Mõned päevad hiljem haigestus leetritesse ka lapsevanem, kes oli lapsepõlves vaktsineeritud leetrite vastu ühe doosiga.

„Oleme selgitanud välja võimalikud lapsega kontaktis olnud inimesed ja andnud soovitusi enda või oma laste jälgimiseks,“ selgitas Filippova terviseametipoolseid tegevusi.

Haigestunud laps õpib Viimsi Keskkoolis, kus on kokku  34 vaktsineerimata last. Lapse klassis oli lisaks haigestunule veel 3 vaktsineerimata last, kelle vanemad on vaktsineerimistest keeldunud. Kuna haiguse peiteaeg on kuni 21 päeva, siis kestab jälgimisperiood koolis vähemalt kuni 4. aprillini.

„Keerulisemaks ülesandeks on selgitada välja kõik võimalikud kontaktsed, kes külastasid haigestunuga samal ajal Lasnamäe Tervisemaja ja seal asuvat Tallinna Munitsipaal Perearstikeskust,“ tunnistas Filippova. "Seepärast palume kõikidel inimestel, kes külastasid 16. märtsil ajavahemikul kell 9.30 kuni 13.00  nimetatud perearstikeskust jälgida oma tervist eriti tähelepanelikult."

Esimeste haigustunnuste tekkimisel tuleks võtta telefoni teel ühendust oma perearstiga ning anda teada, et neil võis olla kontakt leetrite haigega.

Esimene juhtum tänavu

Tänavu ei olnud Eestis veel ühtegi leetritesse  haigestumise juhtumit registreeritud, küll aga eelmisel aastal üks. 

2017. a registreeriti Eestis üks leetrite haigusjuht, mis oli seotud reisimisega Itaaliasse. Leetrite edasist kohalikku levikut ei olnud. 

Terviseamet on viimased kaks aastat hoiatanud  mitmes Euroopa riigis, näiteks Itaalias, järjest lisanduvate leetrite episoodide eest.

Leetrite vastu saab vaktsineerida, kuid nagu teada, on Eestis vaktsineerimise tase aasta-aastalt tasapisi vähenenud ja nii ka leetrite puhul. Lisaks ei kehti osade täiskasvanute puhul kunagi ammu tehtud vaktsiini kaitse enam ja tuleks teha oma raha eest uus vaktsineerimine. Mullu vaktsineeris ja revaktsineeris end leetrite vastu kokku 140 täiskasvanut.

Äripäev
29. March 2018, 11:29

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi