Riigikogus algatati kellakeeramise eelnõu

On loota, et kellakeeramine kaks korda aastas võib ära lõppeda.
On loota, et kellakeeramine kaks korda aastas võib ära lõppeda.Foto: Amazon.com
Riigikogu erinevatesse erakondadesse kuuluvat 23 saadikut algatas täna eelnõu, mille kaugem eesmärk on lõpetada rahva tervise huvides nii Eestis kui Euroopa Liidus kellakeeramine.

Parlamendi menetlusse jõudnud otsuse eelnõu järgi teeb riigikogu valitsusele ettepaneku toetada Euroopa Parlamendi hiljutist resolutsiooni, mis puudutab suveajast loobumist. Ühtlasi ootavad eelnõu esitajad, et valitsus alustaks Euroopa Komisjoniga konsultatsioone suveaja lõpetamiseks.  

"Meie ettepanek on kaheetapiline. Esiteks ootame, et valitsus toetaks Euroopa Parlamendi otsust, mis nõuab Euroopa Komisjonilt suveaja mõju ja sellest loobumise põhjalikku uurimist. Samuti soovime, et valitsus analüüsiks, millisesse ajavööndisse ehk siis kas  suve- või talveaega võiks Eesti tulevikus kuuluda, et paremini oleks kaitstud  nii rahva tervis kui ka majandushuvid," ütles riigikogu liige Tanel Talve eelnõu üle andes.

Kellakeeramise lõpetamise toetajaid on kõigis riigikogus esindatud erakondades.

Kaks korda aastas toimuv kellakruttimine mõjub halvasti inimeste tervisele, kuid sellel on negatiivne mõju ka liiklusohutusele ja põllumajandusele. "Teadlased ja arstid on pikaaegsete uuringute tulemusel kinnitanud, et pidev elurütmi muutus mõjutab  inimeste tervist nii otseselt kui kaudselt. Kellakeeramine on toonud kaasa südameinfarkti juhtumite suurenemise. Samuti võib rääkida pikemaajalisemast negatiivsest mõjust nii inimeste füüsilisele kui psüühilisele tervisele," lisas Talve.  

Tänavu 8. veebruaril kinnitas Euroopa Parlament 384 poolt- ja 153 vastuhäälega resolutsiooni suveajale ülemineku kohta, kus ta kutsus Euroopa Komisjoni viima läbi suveaja direktiivi põhjalik uurimine ning vajadusel tulema välja ettepanekutega selle muutmiseks

Äripäev
22. March 2018, 10:48

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi