Jämesoolevähk avastatakse liiga hilja

Uuring näitas, et veerand jämesoolevähi juhtudest avastatakse hilises staadiumis. Ometi aitaks peitvere test selle algusjärgus avastada.

Peitvere testi tehakse hiljuti alanud soolevähi sõeluuringu käigus, kuid kui inimesel on näidustused, saavad perearstid seda teha ka muul ajal.

Kuigi ravitulemused on paranenud, diagnoositakse veerand käär- ja pärasoolevähi ehk jämesoolevähi juhtudest hilises ehk neljandas staadiumis, selgub Tervise Arengu Instituudi (TAI) ja Tartu Ülikooli Kliinikumi läbi viidud uuringust. 

„Kaugelearenenud kasvajatega patsientide osakaal on Eestis suurem kui Põhjamaades ja Lääne-Euroopas ning vähidiagnoosiga inimeste elulemuse edasine paranemine sõltub õigeaegsest diagnoosimisest ja ravist,“ ütles TAI epidemioloogia ja biostatistika osakonna juhataja Kaire Innos. „Seetõttu on vajalik 2016. aastal alustatud jämesoolevähi sõeluuringu täismahus elluviimine ning ühtlasi selle rahvastikupõhisuse ja kvaliteedi tagamine. Lisaks vähi varasele avastamisele saab sõeluuringu abil diagnoosida vähieelseid seisundeid ja seega pidurdada vähihaigestumuse tõusu ning vähendada kulutusi vähiravile.“ 

Jämesoolevähi sõeluuringuga alustati Eestis 2016 aastal. Käesoleval aastal on uuringule oodatud 1954., 1956., ja 1958. aastal sündinud ravikindlustatud mehed ja naised. Sõeluuringu kohta saab lisainfot Haigekassa kodulehelt

Tervise Arengu Instituudi epidemioloogia ja biostatistika osakonna ja Tartu Ülikooli Kliinikumi kirurgilise onkoloogia osakonna koostöös tehtud teadusuuring käsitles käär- ja pärasoolevähi haigestumust ja elulemust Eestis enne sõeluuringu algust (1995?2014). Andmed pärinesid Eesti vähiregistrist. 

Töö  tulemusi käsitlev artikkel ilmus ajakirja Cancer Epidemiology veebruarinumbris.
Uurimistööd toetas Eesti Teadusagentuur (institutsionaalne uurimistoetus IUT5-1).

 

Äripäev
02. February 2018, 11:12

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi