Võltsravimid on Euroopas suur murekoht

Veebist ravimeid ostes jälgi alati, kas ravimeid müüva netipoe juures on ikka EL-i ühine logo. Siis võid kindel olla, et tellid õigesti toimiva ravimi.
Veebist ravimeid ostes jälgi alati, kas ravimeid müüva netipoe juures on ikka EL-i ühine logo. Siis võid kindel olla, et tellid õigesti toimiva ravimi.Foto: Scanpix/PantherMedia
Sel reedel avaldatud Euroopa Komisjoni raportist selgub, et karistused võltsitud ravimite tootmise ja turustamise eest on Euroopa Liidu riikides äärmiselt erinevad.

Ravimite võltsimise eest on maksimumkaristused riigiti ühest aastast vanglakaristusest (Rootsi, Soome ja Kreeka) kuni 15 aastani (Austria, Sloveenia ja Slovakkia); ja maksimaalsed trahvid ulatuvad 4 300 eurost (Leedus) kuni 1 miljoni euroni (Hispaanias) või on "piiramatud" (Ühendkuningriigis).

Euroopa Komisjoni tervishoiu ja toiduohutuse volinik Vytenis Andriukaitis ütles, et kuigi sel nädalal avaldatud aruanne leiab, et liikmesriikide rakendatud karistusmeetmeid võib pidava rahuldavateks, on karistused tõhusad ainult siis, kui need on hästi jõustatud.

"Võltsitud ravimid võivad tappa ja seetõttu kutsun kõiki ELi riike üles, et ravimite võltsijad saaksid karistatud," rõhutas volinik.

"Ühtlasi kasutan ma võimalust ja meenutan, et kasutades ühist ELi logo, mis aitab tuvastada legaalseid internetiapteeke, kes müüvad ehtsaid ja ohutuid tooteid, saab kodanikke aidata võltsitud ravimimüügist mööda. Ma julgustan kõiki veebist ravimite ostjaid tegema seda ohutult, jälgides logo olemasolu ja veendudes enne tellimuse sooritamist, et online-apteek on tõepoolest seaduslikult tegutsev," jätkas Andriukaitis.

Uus tuvastussüsteem kujundamisel

Raportis järgitakse võltsitud ravimite direktiivis (2011/62/EL) sätestatud nõuet, mille kohaselt kõik ELi liikmesriigid kehtestavad võltsitud ravimite tootmisel ja turustamisel osalevatele isikutele proportsionaalseid, tõhusaid ja hoiatavaid karistusi.

Lisaks sellele töötavad liikmesriigid ja sidusrühmad välja 2019. aasta veebruaris rakenduva ravimite üleeuroopalise autentimise süsteemi. See tähendab, et retseptiravimite ehtsust kontrollitakse enne nende väljastamist patsientidele.

Lisateave võltsitud ravimite kohta on saadaval Euroopa Komisjoni veebis.

Vaata ka artiklile lisatud tabeleid ravimite võltsimise eest maksmaalsete vangistusmäärade ja trahvide kohta EL-is.

Äripäev
27. January 2018, 19:18

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi