C-hepatiidi nakkus võib tulla üllatusena

C-hepatiidi leviku tõkestamise teavituskampaania käigus sai 59 Eesti inimest teada, et neil on C-hepatiidi haigustekitaja.

Möödunud nädalal lõppes C-hepatiidi leviku tõkestamise teavituskampaania. Viie kuu jooksul tuli üle tuhande inimese end testima C-hepatiidi suhtes. Kokku tuli testima 1169 inimest, jaotudes ülikooliealistest pensionärideni, 59-l inimesel avastati C-hepatiidi haigustekitaja.

Kampaania eestvedaja, Eesti Vähiliidu sõnul oli kõnealune kampaania väga inimesekene, sest kõik positiivse vereanalüüsi tulemuse saajad said laboris kohe saatekirja ka eriarsti juurde.

C-hepatiit on C-hepatiidi viiruse poolt põhjustatud maksapõletik. Eestis on täna hinnanguliselt 20 000 C-hepatiiti nakatunut – seda on ligi kolm korda rohkem, kui meil arvatakse olevat HIV positiivseid.

C-hepatiit on seotud kõrgenenud maksavähi riskiga ning varakult avastatud haigus on ravitav ja aitab ära hoida maksavähi tekke.

Suur osa C-hepatiiti nakatunutest ei tea, et nad viirust kannavad, kuid 80 protsendil nakatunutest areneb krooniline C-hepatiit. Haiguse süvenemine võib põhjustada raskekujulist maksakahjustust tsirroosist kuni maksavähini ja seda sageli ilma eriliste tundemärkideta. Just sümptomite puudumine teeb haiguse ohtlikuks, kuna inimesed ei tea ennast ravida. C-hepatiiti haigestunutest vaid 10–20 protsenti põeb haigust ägedalt ja nähtava kollasusega.

 

Kui tunnen muret

 

Täites ära chepatiit.ee lehel oleva internetipõhise küsimustiku, saab teada, kas ollakse riskigrupis.

Teavituskampaania on selleks korraks küll lõppenud, kuid koostöös Tervise Arengu Instituudiga saab SYNLAB laborites ja verevõtupunktides jätkuvalt tasuta anonüümset HIV, B- ja C-hepatiidi nõustamist ning testimist. Nõustamisele ja testimisele tulles ei pea ette registreerima. Tasuta testimisest võimalusest saab lähemalt lugeda siit: https://synlab.ee/tasuta-testimine-ja-noustamine/.

C-hepatiidi testimise kampaania viis läbi Eesti Vähiliit, testimispartneriks oli SYNLAB Eesti. Kampaaniat toetas Abbvie.

 

Äripäev
23. January 2018, 14:09

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi