Unepuudus suurendab kroonilise valu riski

Une- ja valuprobleemid on tänapäeva ühiskonnas kaks suurimat terviseprobleemi.
Une- ja valuprobleemid on tänapäeva ühiskonnas kaks suurimat terviseprobleemi.Foto:
Ühendkuningriigis tehtud uuring näitab, et inimesed, kes magavad vähe või halvasti kannatavad suurema tõenäosusega krooniliste valuhäirete all ja on halvema füüsilise tervisega.

Sama uuringu tulemusena leiti, et inimestel, kelle uni oli vähene ja kehvema kvaliteediga, olid pikema aja jooksul 2–3 korda suuremad valuprobleemid.

"Une- ja valuprobleemid on tänapäeva ühiskonnas kaks suurimat terviseprobleemi," ütles Coventrys asuva Warwicki ülikooli juhtivteadur Esther Afolalu.

Ta lisas, et samas kui valu negatiivne mõju unele on ammu teada, näitab värske uuring, et uni mõjutab valu veelgi rohkem, sest unehäired vähendavad võimet valu taluda ja sellega toime tulla.
Afolalu ja tema kolleegid analüüsisid 16 uuringut, mis hõlmasid enam kui 60 000 täisealist 10 riigist.

Nende uuringute eesmärgiks oli hinnata inimeste unekvaliteeti uuringu alguses ja pikaajaliste uneharjumuste muutuste mõju valule, immuunfunktsioonile ja füüsilisele tervisele. Pooli osalejaid jälgiti uuringu eesmärgil vähemalt neli ja pool aastat.

Nädalavahetuse pikem uni suurendab valusid

Ajakirjas Sleep Medicine avaldatud uuringute tulemustest nähtus, et inimestel, kes magasid vähem, oli madalam vastupanuvõime bakteritele, viirustele ja muudele negatiivsetele mõjuteguritele, kõrgemad põletikunäitajad, suurem stressihormooni kortisooli tase ning muud valu, väsimuse ja kehva tervisega seotud bioloogilised markerid. Leiti, et insomnia kahekordistas kroonilise valulikkuse ja puusaluumurru riski.

Uuringus osalenud inimesed nimetasid ka seda, et mida halvem oli nende uni, seda väiksem oli nende füüsiline võimekus. Samal ajal ei leidnud teadlased tõendeid selle kohta, et pikem ja parem uni oleks vähendanud valu või artriiti, kuigi tuvastati, et on olemas seos parema une ja parema füüsilise võimekuse vahel.

Üks uuringu läbiviimisega kaasnenud probleem oli see, et uuringutes osalejad pidid ise meeles pidama oma uneharjumusi. Lisaks ei kasutatud uuringutes samu meetodeid une kvaliteedi ja pikkuse mõõtmiseks.

Afolalu ütles, et edaspidi tuleks uurida ka erinevate inimrühmade uneharjumusi ja nende mõju tervisele. Doktor Monika Haack, kes uurib und, valu ja põletikke Harvardi Meditsiinikoolis lisas, et samuti peaks täiendavalt uurima seda, kuidas unepuudus põhjustab kroonilist valulikkust.

Haack, kes eespool nimetatud uuringus ei osalenud, ütles: “Samuti on oluline kindlaks teha, kas on olemas mingi teatud uneharjumus, mis on valulikkuse osas kõige ohtlikum. Näiteks, kas unehäiretel, kus inimene ärkab mitmeid kordi öösel üles, on suurem mõju kui lühikesel, kuid sügaval unel?”

Haack ja tema kolleegid avastasid hiljuti ka, et inimesed, kes magasid nädala sees vähem ja nädalavahetustel kauem kannatasid rohkem valude käes. Veelgi enam, inimestel, kes püüdsid nädalavahetustel kauem magada, oli raskem valuga toime tulla kui nendel, kes magasid igal ööl kaheksa tundi.

"Nendel, kes juba kannatavad krooniliste valude käes, on väga oluline parandada oma unekvaliteeti," ütles Haack. "Lisaks tuleks valuga toimetulemise meeskonda kaasata ka unespetsialistid."

Äripäev
17. January 2018, 17:31

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi