Adik Levin soovitab: ostke külmutatud juurvilju

Meditsiiniteaduste doktor ja lastearst Adik Levin
Meditsiiniteaduste doktor ja lastearst Adik LevinFoto: Veiko Tõkman / ÄP
Inimestele, kes tahavad terved olla, soovitab meditsiiniteaduste doktor ja lastearst Adik Levin talvel osta mitte värskeid juurvilju, vaid sügavkülmutatud vilju.

Millal on vaja muret tunda, et kõhukinnisus või vastupidi, kõhulahtisus, enam tavapärane ei ole?

Inimesed söövad valesti. Iga päev tuleb süüa tohutult kiudaineid. Näiteks meie abikaasaga teeme iga päev toidu kõrvale salatit ning liha ja kala ilma salatita me kunagi ei söögi. Ja see ei ole mitte ainult roheline salat, vaid seal on redis, paprika ja kõik muud asjad ka.

Ka ingver annab tohutult hea maitse. Salatisse võib ka panna õunaäädikat ja sidrunit ja selline salat on supertoit. Nii kui hakkasin selliseid salateid sööma, siis seedetrakt hakkas tööle kui kellavärk.
Kõige hullem on muidugi siis, kui tuleb talv ja peab käima supermarketis, et sealt siis ilusaid läikivaid puu- ja juurvilju osta. Ja see on probleem.
Kui tahetakse terve olla, siis mina soovitan talvel osta mitte värskeid juurvilju, vaid sügavkülmutatud vilju.

Näiteks ostes lillkapsast või brokolit, siis ärge mitte kunagi ostke seda värskeletist. Esiteks maksab see kaks või isegi kolm korda rohkem ja teiseks, kui see on kümme päeva seisnud, siis seal enam midagi toitainerikast ei ole. Sügavkülmutatud juurviljades on säilinud aga kõik vitamiinid.

Mis toidulisandeid teie soovitate eakal inimesel võtta?

Probleem on selles, et toidulisandit võetakse kui ravimit, aga see ei ole ravim, sest ta ei läbi sellist uuringuteprotsessi nagu ravim. Tootjad reklaamivad küll, et üks toidulisand aitab ühe haiguse vastu ja teine toidulisand teise haiguse vastu, kuid ega veterinaaramet ei kontrolli ega registreeri neid.
Mina olen kaks aastat testinud Kyäni toidulisandit ja ma tunnen, et see mulle väga hästi sobib. Mina arvan, et iga arst peab enne, kui ta toidulisandit soovitama hakkab, enda peal selle ära proovima. 

 

Äripäev
11. January 2018, 13:20

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi