Sobimatu töö on terviserisk nagu töötuski

Inimesed, kes teevad madalapalgalist ja stressirohket tööd, võivad kogeda suuremaid terviseprobleeme kui need, kes on töötud.

Manchesteri ülikooli teadlased uurisid enam kui tuhande 35-75 aastase töötaja hinnanguid oma tervisele ja kroonilisele stressitasemele nende tööstaatuse muutustes, vahendab tööheaolu portaal.
 
Uuringus selgus, et kõige kõrgem krooniline stressitase oli inimestel, kes liikusid töötuks olemisest madalakvaliteedilisele töökohale. Vastupidiselt aga neil, kes liikusid töötust hea kvaliteediga tööle, oli kõige madalam stressitase.
 
Manchesteri ülikooli meditsiinilise sotsioloogia professor Tarani Chandola ütleb, et töö leidmine ei asenda töö kvaliteeti. "Nii nagu hea töö on kasulik tervisele, peame me meeles pidama, et halva kvaliteediga töö võib olla tervisele kahjulik."
 
Professor Sir Cary Cooper ütleb, et mantra sellest, et töö on sulle parem kui mittetöötamine, on õige. Aga see peab olema hea töö.
 
"Kui töö ei ole hea, siis on see sama kahjustav kui töötu olemine; olles kinni töökohas, kus näiteks on töökiusamise kultuur ja suur töökoormus ning olles võimetu töölt lahkuma, sest teisi töövõimalusi ei ole, siis see kahjustab sinu vaimset ja emotsionaalset heaolu."
 
Cooper hoiatab, et tervis ja heaolu töökohtadel võib halveneda lähitulevikus, kui töötajate stress töökohtade säilimise ja üldise majandusliku olukorra ebakindluse tõttu kasvab.
 
"On palju personalijuhte, kes põhimõtteliselt toetavad tööheaolu printsiipe, aga probleem on selles, et meil ei ole piisavalt veenvaid personalidirektoreid, kes suudavad tippjuhtkonda mõjutada. Nad peavad olema piisavalt jõulised ja enesekindlad, et ette võtta strateegilisi tegevusi organisatsioonide tipptasemel – on lihtne öelda, et meie väärtuslikeim ressurss on töötajad, aga on teine asi astuda vajalikke samme selle seisukoha tõestamiseks," ütleb Cooper.

Äripäev
12. January 2018, 16:30

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi