Kõige enam saavad inimesed viga kodus

Kodus toimus 44% tunamullustest õnnetusjuhtumitest, veerand rünnetest ning pooled enesele tahtlikult tekitatud vigastustest, selgub Tervise Arengu Instituudi andmetest.

2016. aastal vajas vigastuste tõttu ravi ligi 160 000 inimest, nende hulgas oli mehi kolmandiku võrra rohkem kui naisi. Ravi vajas üle 35 700 kuni 14aastase lapse, sealhulgas 1225 olid nooremad kui ühe aasta vanused.

Kõige rohkem vajasid vigastuste tõttu ravi Järva- ja Põlvamaa elanikud (13 inimest 100 elaniku kohta), kõige vähem Pärnumaa inimesed (11 inimest 100 elaniku kohta). Teistest maakondadest eristus Hiiumaa, kus vigastuste tõttu vajas arstiabi oluliselt vähem kuni 4aastaseid lapsi. Kui Eestis keskmiselt pöörduti arsti poole iga seitsmenda väikelapsega, siis Hiiumaal ligi kaks korda harvem. Üldine vigastuste tõttu ravi vajanute arv elaniku kohta oli Hiiumaal võrdne Eesti keskmisega.

Pooled vigastustest saadi kodus, samas jäi ligi viiendikul juhtudest vigastuse saamise koht teadmata. Kodus toimus 44% õnnetusjuhtumitest, veerand rünnetest ning pooled enesele tahtlikult tekitatud vigastustest. Ootuspäraselt saavad kodus enim vigastada väiksemad lapsed ja vanurid, kuid ka tööealiste täiskasvanute hulgas saadakse keskmiselt 40% vigastustest kodus.

Äripäev
10. January 2018, 10:01

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi