Täppi panid need, kes vaktsineerisid tänavu uue gripivaktsiiniga

Neljavalentse gripivaktsiini koostis.
Neljavalentse gripivaktsiini koostis.Foto:
Soome meedia teatel on tänavu gripivaktsiini koostisega mööda pandud, kuna ringlemas on see B-alagrupi viirus, mida gripivaktsiinis ei ole. Siiski ei ole asi nii lootusetu, kuna uus gripivaktsiin just seda teist alatüüpi sisaldab.

Uus, Sanofi Pasteuri neljavalentne gripivaktsiin Vaxigriptetra  sisaldab terviseameti ja infolehe järgi just ka seda teist B-alagrupi tüve, mis ringlemas on:

* A/California/7/2009 (H1N1)pdm09,

* sarnane tüvi A/Texas/50/2012 (H3N2),

* sarnane tüvi B/Massachusetts/2/2012 (Yamagata tüvi),

* B/Brisbane/60/2008 (Victoria tüvi).

Soome väljaandes Yle väidetakse, et tänavune gripivaktsiin ei kaitse täielikult gripi eest, kuna prognoositud B-gripiviiruse Victoria tüve asemel levib Yamagata tüvi. Niisiis seesama Yamagata tüvi on uues vaktsiinis täiesti olemas. Artiklis lisatakse ka seda, et A-alatüübi vastu on vaktsiini kaitse seekord nõrk eakate puhul, teistes vanusegruppides on kaitse rahuldav. Ehkki Soomes vaktsineeritakse end Eestist mitu korda rohkem, on sealgi 80% haiglasse sattunutest vaktsineerimata.

Terviseameti esindaja Iiris Saluri rõhutas, et samal ajal on teada, et B-gripiviirused ei ole kunagi sama aktiivsed kui A-gripiviirused, ehk siis haigestunute üldarv jääb B-gripiviiruste ülekaalu korral reeglina väiksemaks. "Samas on juba praegu näha, et ringlusesse on jõudmas ka A-gripiviirused, neist kipub hetke hinnangul domineerima A (H3N2), mis tõi eelmisel hooajal kaasa kõrge suremuse just vanemaealiste inimeste hulgas," lisas ta.

Äripäev
29. December 2017, 14:38

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi