Milline on seis gripivaktsiiniga pärast esimesi haiglajuhtumeid?

Terviseamet andis kolmapäeval teada esimesest kahest gripi tõttu haiglasse sattunud inimesest sel hooajal. Uurisime, kas on veel võimalik end gripi vastu vaktsineerida?

Haiglasse sattus üks väikelaps ja üks vanainimene, kes ongi peamises sihtgrupis, keda gripp ohustab. Vaktsineerida on võimalik end tänavu kahe eri vaktsiiniga, neist üks kaitseb 3 ja teine 4 gripi alatüübi vastu. Viimane on Eestis saadaval esimest korda ja ka maailmas üsna uus ravim.

Kas vaktsiine veel jagub? Selgub, et tuleks kiirustada, sest varud hakkavad läbi saama.

Ravimiameti tegevuslubade ja inspektsiooni büroo vaneminspektor Klara Saar ütles, et  kolmevalentset gripivaktsiini Influvac on tänase seisuga veel saada üksikutes apteekides ning vaktsineerimiskabinettides. Neljavalentne vaktsiin VaxigripTetra on saadaval nii apteekides kui tervishoiuasutustes üle Eesti.

Neljavalentset vaktsiini Vaxigrip Tetra toodab Sanofi Pasteur S.A. Eesti. Ravimifirma vaktsiinisegmendi juht Tanel Väli ütles, et algselt nad plaanisid Eestis tuua 30 000 vaktsiini, kuid nüüd on toonud 60 700. Praegu on tema sõnul vaktsiin hulgiladudest kohe-kohe lõppemas, kuid jaeapteekides ja perearstikeskustes peaks veel olema. Väli sõnas, et huvi gripivaktsiini vastu on suurenenud kogu maailmas, inimesed on muutunud teadlikumaks ja seetõttu väga suurt üllatust vaktsiininõudluse osas neil ei olnud. Väli lisas, et ilmselt lisandub Eestisse teisigi neljavalentseid gripivaktsiine. Näiteks on selline vaktsiin GSK-l, kes on seni hoidunud vaktsiini Eestis turustamast.

Ravimiinfo.ee andmetel on neljavalentset vaktsiini 50 apteegis üle Eesti. Neljavalentne vaktsiin on umbes poole kallim kui kolmevalentne, mille nimetus on Influvac.

Kolmevalentne gripivaktsiin on aga hulgimüügist tootja esindaja kinnitusel juba otsa saanud ja seda saadaval üle Eesti vaid 6 jaeapteegis. Vaktsiini esindaja, BGP Products Switzerland GmbH Eesti filiaali juht Terje Nirgi ütles, et nad tõid Eestisse sel aasta  ligi 17 500 doosi. "Algne plaan oli tuua 15 000 doosi," lisas ta.

Kokku tänavu Eestisse toodi 78 200 gripivaktsiini annust. Augustis planeerisid tootjad kokku u 63 000 annust, mis niigi oli rohkem kui varasematel aastatel.

Äripäev
07. December 2017, 12:25

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi