Mida teha, et hambad ei külmetaks?

Kui muul ajal on hammaste tundlikkus probleemiks umbes igal kümnendal Eesti inimesel, siis temperatuuri langedes ja jahedate tuulte kätte sattudes võivad tundlikkust tunda ka need, kel varasemalt probleeme polnud.

Külmast põhjustatud hambavalu võib olla nii tuim kui terav, pidev kui hootine ja valu võib tunda nii ühes kui mitmes hambas, rääkis Sakala Hambaarst stomatoloog Kaja Kiige.

Kuna variante on palju, ei tasuks Kiige sõnul kaebustele ise hakata diagnoosi panema. On palju põhjuseid, miks hambad võivad külma käes valutama hakata. “Levinud põhjused on näiteks ravimata hambaaugud, põletikulised hambad ja igemehaigused, vananenud täidised, mõrad hammastes, taanduvad igemed ja hammaste krigistamine,” tõi Kiige esile. Kui külma käes probleemid süvenevad ehk hambad muutuvad veelgi tundlikumaks, tasub sellest hambaarstile kindlasti teada anda.

Hingata tasub nina kaudu 

Kuigi täielikult pole hambaid talviste külmade eest võimalik kaitsta, on teatud meetoditega võimalik vähendada külmast tingitud probleemide teket. Kõige lihtsam viis selleks on külma käes olles vältida suu kaudu hingamist ja kõnelemist ning alumine näopool salli sisse peita. Kellele aga õues vaikimine võimatu tundub, peaks Kiige hinnangul proovima probleemide vältimist profülaktiliselt.

Olenemata aastaajast võib kasutada tundlikele hammastele mõeldud hambapastasid, milles sisalduvad kaaliumnitraat ja arginiin aitavad vähendada hammaste tundlikkust. Samuti tasuks eelistada fluoriidi sisaldavaid hambapastasid ning hoida üleüldine suuhügieen korras – näiteks aitab niiditamine ennetada hammaste tundlikuks muutumist. "Kel aga ka spetsiaalse hambapasta kasutamine ei aita ning külmast tingitud valu kestab mitu päeva, peaks viivitamatult pöörduma hambaarsti poole," lisas ta. 

Äripäev
23. November 2017, 14:21

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi