Levinud, ent vähetuntud suuhingamine

Suuhingamine on üks olulisemaid hambumusanomaalia tekitajad, sest keel ja huuled ei näita hammastele õiget asendit.

Suuhingamisele on levinud terviseprobleem, mis saab tihti alguse juba lapseeas.

Suuhingamisega kaasnevad olulised muutused lõualuude ja –lihaste arengus, tuues kaasa tõsiseid hammaste ja suutervisega seonduvaid kui ka teisi terviseprobleeme. Suuhingamise tekke põhjused on muuhulgas laialtlevinud pikaajaline või allergiline nohu, suurenenud adenoidid või suulaemandlid.

Kliinik 32 ortodont Katri Herman rõhutas, et suuhingamine on üks olulisemaid hambumusanomaalia tekitajad, sest keel ja huuled ei näita hammastele õiget asendit.

Näiliselt süütu probleemi tagajärjena esinevad Hea Une Keskuse une- ja kõrva-nina-kurguarsti Heisl Vaheri sõnul lastel väsimusest ja hapnikupuudusest tihti käitumis- ja mäluhäired, keskendumisraskused ning üle- või alakaalulisus. “Täiskasvanutel võivad halvemal juhul pikas perspektiivis areneda välja ka ajukahjustus või ohtlikud südame- ja veresoonkonnahaigused,” lisas Vaher.

Kliinik 32 proteesiarst Martin Martma lisas, et täiskasvanute suuhingamine kandub ka uneaega, mis põhjustab suukuivust ja hammaste "krigistamist". Tagajärjeks on kulunud hambad ning suukuivuse tulemusena suurenenud hambaaukude ja igemehaiguste tekkerisk.

Kuivõrd suuhingamine saab tihti alguse lapseeas, on Katri Hermani sõnul ülioluline roll probleemi tuvastamisel just lapsevanematel, et saada lapsele varakult õiget ravi ning vältida hiljem oluliselt keerulisemaid terviseprobleeme.

Doktor Vaher rõhutas, et märgid pole kuigi ilmselged, seega on oluline osata suuhingamist märgata. “Suuhingaja põhilisteks tundemärkideks on pidevalt kergelt avatud suu, küürus kehahoiak ning allapoole suunatud lõug, aga ka levinud öised hingamishäired, nagu norskamine ning hingamispausid,” loetles ta suuhingamise märke.

Hea Une Keskuse müofunktsionaalse terapeudi Andres Kösteri sõnul võib varajase tuvastamise puhul piisata vaid harjutustest, et patsient õigesti hingama õpetada ning taastada keele normaalne positsioon. “Ninahingamise harjumuse taastamine toimub reeglina siiski mitmete erinevate arstide koostöös ning on sageli aeganõudev protsess, mis võib vajada ka kirurgilist sekkumist. Mida varem suuhingamise probleemile jälile saada, seda lihtsam on ravi,“ ütles Köster.

 

Äripäev
08. November 2017, 12:05

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi