Ka puhas gaseeritud vesi lõhub hambaid

Hambaarstide sõnul ei tea inimesed sageli, et hammastele on kahjulik isegi tavaline gaseeritud vesi, sest sisaldab puhtast veest madalamat pH-d.

"Kõikide karboniseeritud jookide – nii limonaadide, Coca-Cola, energiajookide kui ka mullivee – halb omadus on madal pH, mille tekitab lisatud süsihappegaas. Paraku inimesed ei tea, et hambaid kahjustab igasugune hapestatud jook"» rääkis hambaarst Kaja Kiige Postimees Tervises.

Päeva jooksul järjepanu enda arvates tervislikku mullivett lonksates langetatakse seega tegelikult suus pidevalt pH-d, selgitas Kiige, kes soovitas janu kustutada puhta veega.

"Me ei saa öelda, et ärge jooge üleüldse midagi muud peale puhta vee – kõike võib juua mõistlikus koguses ja söögikordade ajal. See tähendab, et söögikordi võiks päevas olla maksimaalselt viis. Pärast söögikorda suus tekkivat süljeeritust, mis peab happerünnaku neutraliseerima, on inimesed võimelised tootma kuni viis korda päevas," selgitas hambaarst.

Seega on igasugused vahenäksimised ja lonksamised peale tavalise vee hammastele kahjulikud. Mida happelisem jook, seda suurem tõenäosus kahjustada hambaid. Kui Coca-Cola pH on 2,5, mis on juba väga madal, ja muudel gaseeritud jookidel umbes 3–4, siis energiajookidel on pH veel madalam.

"Oma praktikas näeme me praegu palju arvutiga töötavaid inimesi, kes tahavad olla öösiti üleval ja tarvitavad seetõttu pidevalt energiajooke. Neil sõna otseses mõttes lagunevad hambad suhu ära või kukuvad suust välja" nentis Kiige, kes peab energiajooke hammastele kõige ohtlikumaks.

Hambaarsti arvates on energiajookide keelamine alla 16aastastele igati mõistlik tegu. "Noorem generatsioon on harjunud selliseid jooke tarbima. 40–50aastane inimene naljalt ei osta endale Red Bulli ega joo päevas kahte liitrit Coca-Colat. Seesuguste jookide tarbijad on ikka noored, kelle hambaemail on tihti veel lõplikult välja arenemata," lausus ta.

Hambaarst Marek Vink nentis, et peaaegu kõik toiduaineid, mõni erand välja arvatud, lõhuvad hambaid. "Karboniseeritud joogid, mis on sidrunhappega hapuks tehtud, söövitavad hammast otseselt. Teised toiduained, mis sisaldavad mingil määral suhkruid ehk süsivesikuid, lõhuvad hambad piimhappega, mis on mikroobide elutegevuse jääkprodukt. Seega lagunevadki hambaid peamiselt hapete tagajärjel."

Vink nentis, et tegelikult on hambaid lihtne tervena hoida. "Kui inimene on teadlik ja oskab pidada söögikordade vahel neljatunniseid pause ning juua janu korral vett, siis on hambaarstid tööta. See on nii lihtne, aga raskesti usutav. Inimesed arvavad ekslikult, et hambaarsti juures käimine või pesemine hoiab hambad terved, aga see on müüt," märkis ta.

 

Äripäev
02. October 2017, 14:05

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi