Õnnelik olemine on 7 sammu kaugusel

Paljud inimesed usuvad, et kui neil on rohkem asju, näiteks suurem maja, mitu autot või uhked rõivad, on nad õnnelikud.

Tõsi on aga, et asjad teevad inimest õnnelikuks vaid mõneks ajaks ning seejärel muutub ka kõige uhkem sportauto osaks igapäevaelust ega suuda enam erilist rõõmu ja elevust pakkuda.

Väljaanne Entrepreneur kirjutab, et õnneliku elu saladus on hoopis teatud käitumisviisidest loobumine. Välja võib tuua järgmised seitse.

Ära tee ületunde. Kui vähegi võimalik, jäta rohkem aega enda jaoks ning unusta tööl ületundide tegemine. Väljaanne Forbes viitab uuringutele, mis ütlevad, et pidevad ületunnid hakkavad kahju tegema inimese vaimsele tervisele. Tekkida võivad ärevushäireid või depressioon. Selleks, et ületunde vältida, proovi olla töö ajal produktiivsem, näiteks ära tegele kõrvaliste asjadega nagu sotsiaalmeedias ringi uitamisega.

Ära halvusta ennast. Uuringud on näidanud, et inimene ütleb iseendale umbes 300-1000 sõna minutis. Kui midagi läheb valesti, kipume me reeglina end mõttes halvustama ning enda kohta iseendale vägagi krõbedaid sõnu ütlema. Mõtle aga sellele, et see, mis sa endale ütled, võib sind aga mõjutada. Proovi endale andestada ning kiida end tublide saavutuste eest. Eksimuste korral ära aga liiga karmilt piitsuta. Rahusta end maha ning sisenda endale, et kõik saab korda.

Ära süüdista teisi. Kuigi ebaõnnestumiste puhul kipuvad inimesed reeglina süü teiste inimeste kaela lükkama, ei ole see siiski mõistlik. Vaata peeglisse, tunnista omi vigu, tee neist järeldused ja ära neid enam tulevikus korda.

Ära ümbritse end negatiivsusega. Kõik see, mis me ümber toimub, mõjutab ka meid ning seega tasub sul end ümbritseda inimestega, kes sulle meeldivad ning kellest kiirgub positiivsust.

Ära karda maha jääda. Kasuta oma aega targasti ning ära püüa iga viimase kui uudisega kursis olla. Sinu maailm ei jää seisma, kui sa iga kümne minuti tagant uudisteportaalidesse ei kiika. Pane see aeg hoopis enda kasuks tööle: ole tööl efektiivsem ja produktiivsem, loe mõnda head raamatut, hari ennast.

Ära püüa teistele iga hinna eest meeldida. Loobu sellest, et sa pead olema keegi, keda teised tahaksid, et sa oled. Üks valemaid otsuseid, mida sa teha saad, on olla see, kes sa tegelikult pole. Püüd teistele meeldida röövib sinult palju energiat ning lõpmatuseni ei suuda keegi oma tegelikku palet varjata. Parem on viimast üldse mitte teha.

Ära püüa olla täiuslik. Portaal Health kirjutab, et perfektsionistide elu pole tegelikult sugugi kerge. Püüd kõike selle parimal viisil teha võib inimese viia tõsiste vaimsete probleemideni. Perfektsionistid kipuvad endas rohkem kahtlema, samuti on nende jaoks ebaõnnestumised väga rasked üle elada.  

Äripäev
18. September 2017, 14:35

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi