Turiste kimbutab Türgis enteroviirus

Tülikas nakkushaigus on levimas eelkõige Antalya piirkonnas. Eesti turistid enteroviirust kaasa pole veel toonud.

Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) andmetel on Türgit külastavate turistide hulgas kasvanud haigestumine Coxsackie viiruse poolt põhjustatud enteroviirusnakkusesse. Enam puudutab see turiste, kes on viibinud Antalya piirkonnas, kirjutab terviseamet.
Türgi ise enteroviirusnakkuse puhangu esinemist piirkonnas ei kinnita.

Mis on enteroviirus?

Enteroviirusnakkused on maailmas laialt levinud nakkushaigused. Enteroviirused kuuluvad pikornaviiruste sugukonda, enteroviiruste perekonda (ECHO-, Coxsackie A- ja B-viirused, polioviirused ning muud enteroviirused).

Enteroviirusnakkustesse haigestumine kasvab tavaliselt maist septembrini. Sagedamini haigestuvad lapsed ja noorukid.

Millised on sümptomid?

Nakkuse peiteperiood kestab kuni 10 päeva. Enteroviirused võivad põhjustada erinevaid kliinilisi sündroome, nagu kõhulahtisus ja palavik, herpangiin, käe-jala-suutõbi, konjunktiviit, müo- ja perikardiit. Tõsisematel juhtudel (ajukelme- või ajupõletik) esineb tugev peavalu, palavik, oksendamine, valguskartus ja kuklakangestus. Sageli kulgeb enteroviirusnakkus haigusnähtudeta.

Enteroviirused levivad fekaal-oraalsel teel, s.t. nakatunud inimese väljaheitest kätele ja kätelt suhu, samuti viirustega saastunud vee ja toitudega või harvem piisknakkuse teel õhu kaudu. Ka pärast paranemist võivad haigustekitajad erituda seedetrakti kaudu mõne nädala jooksul.

Juhul kui pärast reisi tekivad enteroviirusnakkusele viitavad haigusnähud tuleb pöörduda perearsti poole ning mainida välisriigis viibimist.

Eestis kuuluvad registreerimisele enteroviiruste poolt põhjustatud entsefaliidid ja meningiidid. 2017. aasta seitsme kuuga on registreeritud 9 haigusjuhtu. Sissetoodud haigusjuhte ei ole registreeritud.

Äripäev
29. August 2017, 13:39

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi