Rasedusdiabeeti ei võeta tõsiselt

Prantsusmaal läbi viidud pilootuuringu tulemuste kohaselt ei jälgi rohkem kui kolmandik rasedusdiabeediga naistest oma söömisjärgset vere glükoositaset, mis võib omakorda mõjutada raseduse kulgu.

Keskmiselt 13 päeva kestnud uuringus leiti, et ainult 61,5% 91 eelnevalt valitud prantsuse keelt kõnelevast naisest, kellel oli diagnoositud rasedusdiabeet, täitsid nõuetekohaselt igapäevase jälgimise ettekirjutusi, olles teinud vähemalt 80% nõutavatest söömiseelsetest ja -järgsetest vere glükoositaseme kontrolli testidest. Lisaks sellele mõõtis ainult 42 naist (46%) vähemalt 80% söömisjärgsetest mõõtmistoimingutest ettenähtud 100-140 minuti jooksul pärast söömist, vahendas diabetes.medicinematters.com 

Sellisel käitumisel oli otsene mõju rasedusele; naiste hulgas, kes enda seisundit hooletult jälgisid, esines preeklampsiat 12%, korralikult seisundit jälginud naiste hulgas aga üksnes 2%.

Naistel, kelle söömisjärgse glükoositaseme mõõtmise ajastus polnud korrektne (s.t. 140 minutit pärast söömiseelset testi), tekkis suurema tõenäosusega insuliiniravi vajadus ja kõrgem glükohemoglobiini tase sünnituse ajal, võrreldes nõuetekohase söömisjärgse testimise ajastusega naistega. 

Uuringus, mille tulemused avaldati ajakirjas Diabetes Care, tehti kindlaks, et enda seisundi jälgimine oli sõltumatult seotud varasemate diabeedijuhtumite esinemisega perekonnas, ning teadlased märkisid: "Võib arvata, et [need naised] muretsesid diabeedi pärast vähem." 

Kuigi üldiselt arvatakse, et rasedad naised on väga motiveeritud ettenähtud ravijuhiseid järgima, näitab käesolev uuring teadlaste sõnul, et "me peame parandama rasedusdiabeediga naiste motivatsiooni hemoglobiinitaseme mõõtmisel, eriti nende korral, kellel on perekonnas varem diabeeti esinenud ja kes pole Prantsuse päritoluga, et tagada nõuetekohane söömisjärgse testi ajastus."

Teadlased nimetavad päeviku sissekannete ja glükoosimõõdikute tulemuste vahelist vastavust "ebapiisavaks"; 23,1% naistest registreeris oma tulemusi ebatäpselt. Nad märgivad kokkuvõtteks: "Hemoglobiinitaseme jälgimine ja usaldusväärsus on problemaatiline ning võib olla seotud nõrga raseduse kulgemise prognoosiga, mis viitab sellele, et meditsiinitöötajad peaksid kontrollima süstemaatiliselt glükoosimõõdikute mälu, et kontrolli rasedusdiabeedi üle parandada."

Äripäev
24. August 2017, 10:02

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi