Hammaste kulumine on paratamatu

Pestes ei tohi harjaga väga tugevalt nühkida, sest ka see kulutab hambaid.
Pestes ei tohi harjaga väga tugevalt nühkida, sest ka see kulutab hambaid.Foto: Scanpix/PantherMedia
Hammastel pole elu jooksul kulumisest pääsu kirjutab Grigory Popov, Unimed Ühendatud Kliinikute hambaravi vastutav arst.

Sarnaselt mistahes muule hõõrduvale materjalile kuluvad elu jooksul ka meie hambad. Pääsu sellest otseselt pole, kuid oma valikutega saab kulumist oluliselt aeglustada või paraku ka kiirendada.

Millised on kulumata hambad, näeb siis, kui kiigata suhu mõnele lapsele, kellel on hiljuti jäävhambad lõikunud. Need uued hambad on alguses servadelt lausa sakilised ja näivad reljeefilt konarlikud. Seevastu juba 10 aastat hiljem on sakid kuhugi kadunud ning hambad muutunud siledaks – juba ongi nad hakanud kuluma.

Hambaid kulutavad keemilised faktorid. Näiteks on märgatud, et sage kloorises keskkonnas (näiteks ujulas) viibimine mõjub hammastele kulutavalt. Väga tähtis on ka see, mida me sööme. Kõige hullemad hammaste kulutajad on igasugused happelised joogid nagu limonaadid, koolad, isegi happelised mahlad (apelsini või õunamahl) ja ka vein. Kusjuures hambad lõhuvad ka mullijoogid, sh isegi süütuna näiv mullivesi, kui seda tarvitada pidevalt.

Üsna levinud probleem on öine hammastekrigistamine, millest, tõsi küll, krigistaja ise ei pruugi üldse teadlik olla. Hambaid rikub see ikkagi, sest krigistades rakendatakse hammaste kokkusurumisel muljetavaldavat jõudu. Pole siis ime, et kuluvad just need kohad hammastel, mis krigistades kokku puutuvad.

Et hambad ei kuluks, tuleb puhastamisel vältida liiga tugevat nühkimist. Väldi liiga tugeva hambaharja kasutamist (vali alati soft märgist kandev hari!), ära tarvita pidevalt abrasiivset ja valgendavat pastat ning kindlasti ära pese hambaid kohe pärast happelise joogi joomist, sest siis on hambad jõulise kohtlemise suhtes eriti hellad.

Ekslik on arvata, et hambad kuluvad vaid otstest ja muutuvad justkui lühemaks. Tegelikult kuluvad nad kõikjalt ning esimesena viitab kulumisele hambapindade läikivaks muutumine. Kulumata hambad on hoopis kergelt mati tooniga ja konarlikud – just sellised on laste hambad. Seevastu vanemate inimeste hambad näivad hästi läikivad ning nende lõikeservadele on tekkinud lausa läbipaistvat alad. Hambad võivad muutuda ka kollakamaks, mis on samuti viide kulumisele.


Äripäev
17. August 2017, 09:55

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi