Abikaasa kõrge haridustase kaitseb infarkti eest

Paarisuhe kaitseb muuhulgas ka asjaosaliste tervist.
Paarisuhe kaitseb muuhulgas ka asjaosaliste tervist.Foto: Scanpix
Abikaasa kõrge haridustase on seotud teise abikaasa parema tervisega. Infarkti läbi põdenud naiste elulemus sõltub abikaasa olemasolust.

Sellisele järeldusele jõudis Fanny Kilpi Helsingi ülikoolis valmivas väitekirjas Socioeconomic and –demographic determinants of myocardial infarction incidence and survival. Kui infarkti saanud mees elab koos abikaasaga, siis elab ta tõenäoliselt kauem kui üksi elades, kirjutas Soome arstide leht Mediuutiset.

”Infarkti põevad raskemini läbi ja suurem risk surra on neil, kellel pole elukaaslast,” leidis Kilpi. Paarisuhete mõju tervisele sõltub jälle paljuski abikaasa sotsiaalmajanduslikest ressurssidest. ”Naistel näis abikaasaga koos elamine tervisele positiivselt mõjuvat seetõttu, et neil olid kodus materiaalselt paremad võimalused,” ütles Kilpi pressiteates.

Nii haridusel, ametikohal kui ka majanduslikel võimalustel oli seos infarkti saamisega. Kui haridus ja ametikoht ennustasid rohkem infarkti esinemisvõimalust, siis materiaalsed võimalused olid rohkem seotud surmariskiga.

Ka lapsepõlve sotsiaalmajanduslikud tegurid, nagu vanemate haridustase, amet, elamistihedus lapsepõlvekodus olid seotud infarkti riskiga täiskasvanueas.

Kilpi meenutas, et rahvatervise ühtlustamise seisukohast on oluline pöörata tähelepanu hakkama saamisele. ”Nii saab ennetada haiguse teket ja toetada kõige paremini juba infarkti läbipõdenuid,” ütles Kilpi, kes kasutas oma uuringus Soomes kogutud statistilisi andmeid.

 

Äripäev
17. August 2017, 11:28

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi