Tallinna EMOd karmistavad vastuvõttu

PERHi EMO peasissepääs
PERHi EMO peasissepääsFoto: Põhja-Eesti Regionaalhaigla
Tallinn linnale kuuluvad haiglad on koostamas terviseseisunditest nimekirja, mille alusel hakatakse edaspidi erakorralise meditsiini osakondades välja selekteerima patsiente, kelle olukorra lahendamine ei ole erakorralist laadi.

Ida Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) juht Märt Põlluveer rääkis Tallinna linnavalitsuse 29. märtsi pressikonverentsil, et Tallinnas tegutsevad haiglad on sõlmimas ühist kokkulepet, millega jaotatakse seisundite alusel ära, milline patsient peaks kuuluma EMOsse ja milline mitte. Otsustamisse on kaasatud ka kiirabi ja perearstid.

Põlluveer rääkis, et praegu on EMOd muutunud kohaks, kuhu terviseküsimustega mugav tulla on: osakond on alati lahti, tulla saab enne või peale tööd, nädalavahetusel. "Tulemus on see, et EMOd on koormatud patsientidega, kes ei peaks seal olema," jätkas ta. "Me peame otsustana, mida me tahame, kas reaalselt head abi anda või jätta muljet heast abist," sõnas EMO juht.

"Kui me võtame patsiendi EMOsse, teeme talle uuringuid-analüüse, siis inimesele jääb küll hea mulje, sest temaga tegeleti, aga kas see oli ikka hea abi...,"  rääkis Põlluveer. "Kui temaga tegeleb spetsialist, kes on õppinud kiirete erakorraliste seisundite lahendamist, aga patsiendil on pikaaegne krooniline probleem, võib ta EMOs saada mitte nii head abi, sest temaga ei tegele õige arst."

Põlluveer jätkas, et hiljuti sai EMO-kõlbulike seisundite nimekiri täienduse lastehaigla arstidelt ja peagi loodetakse sellega ühele poole saada.

"Me palume, et inimene ei paneks pahaks, kui EMOs öeldakse, et tema seisund ei ole erakorraline ega eluohtlik ja me palume tal ära minna. Me vormistame selle kohta ka dokumendi, mis läheb digisüsteemi kaudu tema perearstile," selgitas Põlluveer. "Eestis kipub EMO külastamine olema reegel ja perearsti külastamine erand. Peaks olema ikka vastupidi," lisas ta olukorra kokkuvõtteks.

Äripäev
30. March 2017, 14:42

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi