Perearst: Me ei vaja toidulisandeid

Nohu.
Nohu.Foto: Meeli Küttim
Perearst Karmen Joller kirjutab, et uskuda ei tohiks neid, kes püüavad müüa nn immuunsüsteemi tugevdavaid vahendeid. Arsti sõnul piisab tervislikust toidust, värskes õhus liikumisest, piisavast unest ja heast tujust.

Kui kõik see on olemas, siis ei vaja me juurde ühtegi vitamiini ega toidulisandit, märkis arst sotsiaalmeedias. «Erandiks on vitamiin D, mida me peaksime võtma oma elukoha, kliimavöötme tõttu,» jätkas Joller ja lisas, et ainus vahend, mis immuunsüsteemi tugevamaks muudab, on vaktsiinid.

Arsti sõnul töötab süsteem ideaalis tasakaalustatult: reageerib haigustekitajatele nii, et see reaktsioon organismile kahju ei tekita.

Kui aga organism on stressis, võivad inimest sagedamini tabada ülemiste hingamisteede viirushaigused ehk nn külmetushaigused, tõdes Joller. «Olgu selleks stressiks siis väga ebamugav temperatuur, nälgimine, üleväsimus, psüühiline stress.»

Et nn külmetushaigustest hoiduda, tuleb arsti sõnul organismi stressitaset langetada. «Kui organism on harjunud külma ja kuumaga ning temperatuurivahetustega, ei ole äkki kuuma või külma kätte sattumine enam stressi tekitav. Kui me toitume regulaarselt ja mitmekesiselt, siis on organismil olemas varu ka mõne näljapäeva jaoks. Kui me hoiame unerežiimi enam-vähem paigas ning oskame toime tulla psüühilise stressiga, siis on ka meie keha haigustekitajate suhtes vastupidavam,» kirjutas ta.

Kui haigus siiski tuleb, on arsti sõnul tarvis kehale puhkust anda, et energia kuluks pigem haiguse ravimisele kui keha töös hoidmisele. Väike puhkus on samuti vajalik selleks, et viiruse levikut mitte soodustada.

Äripäev
19. December 2016, 07:43

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi