Hamba saab tagasi istutada

Palju traumasid juhtub rulapargis.
Palju traumasid juhtub rulapargis.Foto: Saarte Hääl
Algas juba kaheksas hammaste tervise kuu.

Hammaste tervise kuu keskendub tänavu hammaste traumadele ja nende ravile. Kõige sagedamini esinevad hambatraumad lastel ja varateismelistel, kes veedavad vaba aega näiteks veekeskustes, rulapargis, batuudil või elamusspordikeskustes, jäähokit mängides või rattaga sõites. Samas võib trauma tekkida ka lihtsalt õnnetu komistamise ja kukkumise tagajärjel. Paljud aga ei tea, et trauma tagajärjel ära tulnud hammast on kiire ja õige tegutsemise korral võimalik päästa ja suhu tagasi istutada.

Avaüritusel toimub ekstreemne hambajooks „Päästa hammas!“, mille eesmärk on toimetada hammas võimalikult kiiresti ja ohutult hambaarsti juurde. Jooksust võtavad osa näitleja ja laulja Kristel Aaslaid, tüdrukutebändi La La Ladies liikmed Kethi Uibomägi ja Diana Varik, rallisõitja Miko-Ove Niinemäe, elamusspordikeskuseSpot of Tallinn treener Mikael Parman ja mitmed teised, kes on otseselt või kaudselt kokku puutunud hambatraumadega. Hammaste tervise kuu eestvedajad, Kliinik 32 peaarst dr Lauri Vahtra ja näo-lõualuukirurg dr Reet Pallase teevad ülevaate, kuidas tuleb hambatrauma korral käituda ehk kuidas päästa lapse hammas.

Eraalgatuslik sotsiaalteavituskampaania Hammaste tervise kuu toimub juba kaheksandat aastat. Teavituskuu eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust – ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga. Hammaste tervise kuu raames toimuvad hambatrauma teemalised koolitused nii hambaarstidele kui ka treeneritele. Rohkem infot leiab Hammaste tervise kuu meeleolukalt koduleheküljelt www.hammastetervisekuu.ee

Äripäev
09. November 2016, 10:59

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi