Pühapäeval saab veresuhkrut tasuta mõõta

Diabeediliit ja tudengid hakkavad Selverites taas veresuhkrut mõõtma.
Diabeediliit ja tudengid hakkavad Selverites taas veresuhkrut mõõtma.Foto: Riigikogu: Erik Peinar
Esmaspäeval, 14.novembril, tähistatakse taas ülemaailmsest diabeedipäeva, millega juhitakse tähelepanu diabeedile, kui märkamatult algavale kuid väga tõsiste tagajärgedega haigusele. 2016. aasta Maailma Diabeedipäeva motoks on "Diabeet silma all".

Juhusliku veresuhkru kontrolliga on võimalik seda rasket kroonilist haigust õigeaegselt avastada ja kohaldada õiget ravi. Selleks korraldavad Eesti Diabeediliit ja Eesti Arstiteadusüliõpilaste Selts ka tänavu, juba seitsmendat aastat järjest, tasuta veresuhkru mõõtmise kampaania. Veresuhkrut saab mõõta pühapäeval, 13.11.16 kell 12.00 – 14.00 Selverites üle Eesti.  

Diabeeti on mitut tüüpi, 1 tüübi diabeeti ehk insuliinsõltuvasse diabeeti haigestutakse lapsena või nooremas eas.  2 tüübi diabeet kulgeb sageli varjatuna ning ca 25% haigestunutest ei tea, et neil on diabeet. 2.tüüpi diabeeti esineb 90%  diabeetikute üldarvust. Eelkõige on riskiteguriteks pärilikus (diabeedi esinemine lähisugulastel), ülekaal, vanus üle 40 eluaasta, vererasva ainevahetuse häired jne. Just ebatervislik toitumine ja vähene liikumine viivad kaalutõusu, vööümbermõõdu suurenemise ja diabeediriski tõusuni. Püsivalt kõrge veresuhkru tase võib kaasa tuua mitmeid tõsiseid terviseprobleeme. Tüsistused võivad tekkida kõigis organites ja seetõttu on ääretult oluline diabeedi õigeaegne avastamine ning veresuhkru taseme pidev kontroll.

Pikemalt 2.tüüpi diabeedist leiate infot kirjale lisatud failist. Maailma diabeedipäeva kohta leiate infot siit: http://www.idf.org/wdd-index/ <http://www.idf.org/wdd-index/> . Diabeediliidu koduleht: www.diabetes.ee <http://www.diabetes.ee/>

 

 

Äripäev
07. November 2016, 10:27

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi