HIV levib üha enam tavainimeste hulgas

Üks ja ühtlasi kõige tõhusam ennetusmeetod on HIV-i kiirtest, mis on kasutajasõbralik, lihtsasti omandatav ning testi tulemused saab kätte ühe minutiga.
Üks ja ühtlasi kõige tõhusam ennetusmeetod on HIV-i kiirtest, mis on kasutajasõbralik, lihtsasti omandatav ning testi tulemused saab kätte ühe minutiga.Foto: Julia-Maria Linna
Eesti on HIV leviku poolest Euroopa Liidus esikohal. Eesti Perearstide Seltsi juhi Diana Ingeraineni sõnul on perearstid valmis HIVi testima, et nakkusele piiri panna.

„Nii nagu teiste haiguste puhul, saab ka HIVi testida ja haiguse kohta nõu küsida oma perearstilt,“ kinnitab dr Ingerainen. 

„HIV levib aina rohkem sugulisel teel üldrahvastiku kaudu ning testimine aitab epideemiat peatada. Varakult avastades on võimalik alustada viirusvastase raviga, mis säilitab elukvaliteeti. HI-viiruse varane avastamine on oluline ka seetõttu, et antiretroviirusravi võib vähendada nakkuse ülekandumise ohtu emalt lapsele – näiteks eelmisel aastal ei sündinud Eestis ühtegi HI-viirusega last. Samuti võib ravi vähendada nakkuse ülekandumise ohtu, selgitab arst. 

HIV testi soovitab perearst teha eriti neil, kellel on olnud juhuslikke kaitsmata vahekordi.  „Tegu pole enam ainult narkomaanide haigusega. Enamik viimastel aastatel nakatunutest on üle 30-aastased ning ligi pooled on naised,“ toob Ingerainen välja. 

Tänavu on 28. oktoobri alguse seisuga Eestis diagnoositud 177 HIV-nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9440 inimesel, sealhulgas aids 486 inimesel. 

HIV Testimisnädal korraldatakse üleeuroopalise HIV testimisnädala raames Eestis teist korda. HIV testimisnädala kampaania eesmärk on tõsta inimeste HIV-alast teadlikkust ja kutsuda inimesi üles end regulaarselt testima. Tallinnas ja Tartus saab iga testi tegija kaasa PÖFFi 50%-lise sooduspileti. 

HIV kiirteste saab HIV Testimisnädala raames teha: 8.–20.11 Tallinnas (Solaris), 8.–19.11 Tartus (Kvartali keskuses), 21.11 Narvas (Astri keskus), 22.11 Kohtla-Järvel (Vironia), 23.11 Sillamäel (SK-market), 24.11 Rakveres (Krooni keskus), 25.11 Pärnus (Port Artur 2). 

HIV Testimisnädala korraldavad Eesti Perearstide Selts, Ravimitootjate Liit, Sotsiaalministeerium, Tervise Arengu Instituut, Seksuaaltervise Liit ja Balti Filmi- ja Meediakool.

Äripäev
01. November 2016, 13:36

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi