Suuhingamine on vale

Läbi suu hingamine võib viidata ka uneapnoele.
Läbi suu hingamine võib viidata ka uneapnoele.Foto:
Inimese puhul ei ole suuhingamine normaalne, vaid viib hiljem paljude terviseprobleemideni, kinnitab ortodont Triin Jagomägi.

Teismelistel ja täiskasvanutel on suuhingamisest tekkinud muutusi juba väga raske korrigeerida.

Suuhingamine ei ole normaalne. Ka enamus loomadest hingab nina kaudu (v.a koerad, kes ennast suu kaudu jahutavad). Suu kaudu hingav loom on väga sageli haige loom.

Mida teha? Märka võimalikult vara vale suu- ja näopiirkonna funktsiooniga last: suuhingajad, keele vale asend neelamisel ja puhkeolekus, kinnine keelekida, logopeedilised probleemid, uneaegsed hingamishäired, näpu/luti imejad.

Keele asend võib olla vale harjumusest, ninahingamise takistusest ja kinnisest keelekidast. Esmalt tuleb kontrollida, et lapse hingamisteed oleksid vabad. Kui on suurenenud adenoid ja lapse keel on vales asendid ning laps on suuhingaja, siis võimalikult kiiresti tuleks tagada võimalus nina kaudu hingata, s.t tuleb eemaldada adenoid ja mõningatel juhtudel ka kurgumandlid (uneapnoe oht).

Uneapnoe kahtluse korral soovitaks kindlasti uneuuringut, sest ainult nii saame uuringu tulemustena konkreetsed numbrid, mille põhjal spetsialist (KNK, unearst) otsustab, et kas piisab ainult adenoidi eemaldamisest või segavad ka suured mandlid. Enamusel lastest piisab adenoidi ja/või kurgumandlite eemaldamisest, aga on ka lapsi, kelle lõualuud on kasvanud juba nii, et vabale õhuteele ruumi ei ole.

Sellisel juhul peame ortodontiliste aparaatidega muutma lõualuude kasvu. Tavaliselt vajame ülakaare laiendust ja ülalõualuu ette nihutamist (ninapõhi laieneb ja õhutee laieneb) ja hiljem vajadusel alalõualuu järele toomist (õhutee laieneb ka madalamas osas).
Peale adenoidi lõikust suudavad osad lapsed ise omandada õige hingamis- ja neelamismustri, aga enmusel on vaja selleks abi, sest vana harjumus on väga visa kaduma.

Uue keeleasendi õppimine ei ole kerge töö. See vajab igapäevast harjutuste tegemist kuni uus asend on kinnistunud ja sellele ei ole vaja mõelda. Täpselt samasugune töö tuleb ära teha mistahes halvast/valest harjumusest loobumisel.

Eestis on viimased 3 aastat olnud tööl uue eriala esindajad, kelleks on müofunktsionaalne terapeut. Eraldi väljaõpet hetkel selleks ei ole vaid spetsialiste oleme koolitanud erainitsiatiivil kasutades väliskoolitusi ja oma meeskonnaliikmete teadmisi.

Müofunktsionaalse terapeudina on meil tööle asunud logopeedi ja/või füsioterapeudi haridusega inimesed, kellel tuleb aga baasharidusele lisaks päris palju juurde õppida. Vale harjumuse ümberõpe ei ole lihtne, vaid kestab umbes 9 kuud kuni aasta ja nõuab koostööd ning tahtmist nii lapselt kui ka perelt. Lisaks sellele ei kata ravi haigekassa ja seetõttu tuleb kulud patsiendil endal kanda. Samas on meie inimestel juba piisavalt teadmisi, et aru saada, selle tehtud töö pikemas mõjust edasisele  tervisele.

Mida suuhingamine endaga kaasa toob:
* Halb rüht - suu kaudu hingamise korral, kallutatakse pea kuklasse, õlad vajuvad ette
* Suukuivus - suu kaudu hingamine kuivatab suu limaskesta
* Hambakaaries - kuna suu on kuiv, siis sülje reminelariseeriv ja puhastav toime ei saa hambaid kaitsta
* Parodondikoe probleemid - kuivas suus muutub bakteriaalne koostis
* Hambumusanomaalia - avatud suu muudab tasakaalu süsteemis milles hambakaared arenevad
* Kõneprobleemid  - keele vale asend ja hambumusanomaalia raskendab hea kõne tekkimist
* Uneaegsed hingamishäired  - öösel kokku vajunud hingamisteed takistavad lapse aju hapnikuga varustamist
* Välimuse muutus - ebaõigest rühist ja hambumusanomaaliast tingitud nähtav välimuse muutus

Äripäev
27. October 2016, 12:34

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi