Kergema tervisemurega arsti asemel apteekri jutule

Apteeker ostjale Saksamaa apteegis nõu andmas.
Apteeker ostjale Saksamaa apteegis nõu andmas.Foto: Scanpix
Seoses Eesti Perearstide Seltsi ettepanekuga pikendada perearsti juurde saamise aega seniselt viielt päevalt kümneni, kutsub Eesti Apteekide Ühendus patsiente kergemate tervisemurede korral pöörduma apteeki.

„Eesti apteekrid on patsiendi jaoks kõige kättesaadavamad tervishoiutöötajad, kel on suutlikkus tuvastada terviseprobleemi tõsidus ning vajadusel anda ise kergemate haigussümptomite korral nõu. Samuti saab apteeker aidata otsustada, kas patsient peab pöörduma perearsti poole või tõsisemate seisundite korral haiglate erakorralise meditsiini osakonda,“ ütles EAÜ juhatuse liige, proviisor Kristiina Sepp.

„Apteekritele on tuttav olukord, kus inimene ei pääse enda sõnul perearsti juurde, ent tema tervislik seisund on nii kriitiline, et apteekril ei jää muud üle kui kiirabi kutsuda,“ rääkis Sepp. „Ootame patsiente kergemate tervisehädade korral pöörduma apteeki, et võimaldada tõsisemate sümptomitega patsientidel kiiremini arsti vastuvõtule pääseda,“ lisas ta.

Kuna apteegid on kaua avatud, patsiendid ei pea teenuse eest eraldi maksma ning teadmised ravimitest on apteekril väga laiapinnalised ja tihti arstidest detailsemad, aitab apteekri poole pöördumine Sepa sõnul kindlasti leevendada arstide ja õdede koormust. „Krooniliste haigete jaoks, kellele on arst määranud pikaajalise ravi, on apteeker tihti ainus tervishoiutöötaja, kellega ta poole aasta jooksul regulaarselt oma tervisest vestelda saab ja kes saab aidata ravimikasutuse jälgimisel.“

EAÜ hinnangul peaksid apteekrid olema efektiivsemalt kaasatud esmatasandi tervishoiusüsteemi, et tagada patsiendile parim võimalik ravi. „Tervishoiutöötajate tööjõupõud, elanikkonna vananemine ja eluea pikenemine tingivad vajaduse tervishoiusüsteemi tõhustamiseks,“ tõdes proviisor.

Äripäev
12. October 2016, 17:32

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi