Melatoniin vähendab insuliini tootmist

Unehäirete all kannatavad diabeetikud peaksid melatoniini tarbides ettevaatlikud olema.
Unehäirete all kannatavad diabeetikud peaksid melatoniini tarbides ettevaatlikud olema.Foto:
Melatoniini sage kasutamine võib olla mõnedele diabeetikutele ohtlik.

Mealtoniini kasutamine takistab insuliini eritust ja tõstab veresuhkru taset. Nii juhtub vähemasti 30% soomlastest, kellel on II tüüpi diabeedi teket soodustav mutatsioon melatoniiniretseptori geenis MNTR1B, kirjutas Mediuutiset.

Sellise tulemuseni jõuti Soome ja Rootsi teadlaste ühises uuringus, milles osalesid HUSi ja diabeedikeskuse Botnia uurijad. Tulemused avaldati väljaandes Cell Metabolism.

Melatoniini ja insuliini erituse seosest on juba mõnda aega teatud. Värskes uuringus uuriti selle geneetilist tausta ja toimeteid. Uuringus raviti melatoniiniga kõigepealt hiiri ja seejärel 45 diabeeti mitte põdevat katseisikut, kelledest pooled kandsid kahte riskialleeli. Katsealused võtsid hilisõhtul neli milligrammi mealtoniini. Üldiselt soovitatakse patsientidel võtta kaks milligrammi ja varem.

Melatoniin pärssis insuliini eritust ja tõstis veresuhkru taset kõigil katsealustel, kuid eriti just riskialeelide kandjatel. Selgus, et riskialleelide kandjatel on kahekordne ja kahe riskialleeli kandjatel neljakordne arv melatoniiniretseptoreid.

„Mutatsiooniga isikute veresuhkrutase on ka ilma lisamelatoniinita teistest pisut kõrgem,“ selgitas uuringu juht Tiinamajja Tuomi. „Veresuhkur võib tõusta ja langeda mitut eri teed ja sageli erinevate geenide mõjul. Uuritud geen on üks mitmest II tüüpi diabeeti soodustavast geenist.“

Metaboolne sündroom ja sellega seotud eluviisid on teadaolevalt suurim II tüüpi diabeedi riskitegur. Uuring ei muuda siiski diabeedi ravi ja melatoniini kasutussoovitusi.

„Melatoniini sage kasutamine võib tõsta mõnevõrra diabeedi riski ja võib olla mõnedele isikutele ka lisariskiks, mistõttu tuleks vältida selle liiga suurt ja pikaajalist tarbimist. Mõni sööb melatoniini ju igaks juhuks ilma eriliste unehäireteta, kuna seda on peetud süütuks,“ ütles Tuomi.

 

Äripäev
15. August 2016, 14:02

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi