Alkoholiga liialdaja jätab statiinravi kergesti pooleli

Kui alkoholi keskmine tarbimine nädalas ületab naistel 16 ja meestel 24 annust, siis kasvab statiinravist loobumise risk 1,6kordseks, näitas Soome teadlase juuni lõpus kaitstud väitekiri.

Väitekirja kaitses Turu Ülikooli ravimiteaduste doktor Heli Halava. Ta leidis oma töös, et ka pensionile jäämine vähendab ravisoostumust. Kaks aastat pärast kojujäämist oli halva ravisoostumusega 1,2 korda rohkem võrreldes kahe aasta taguse ajaga enne pensioneerumist.

"Loodan, et minu uurimusele tuginedes on arstidel meeles patsientidelt küsida, kas on määratud statiinid korralikult võetud või mitu päeva viimasel kuul on ravim mõnikord võtmata jäänud," rääkis Halava ajalehele Mediuutiset.

Ravim, mis on mõeldud südamehaigusi põhjustava kõrge kolesterooli alandamiseks, mõjub alles siis, kui seda võetakse vähemalt 80% ulatuses määratust.

Väitekirja jaoks uuris ravimiteadlane 9000 patsiendi andmeid. Ta avastas ka seda, et esimesel ravimi kasutamise aastal lõpetas 12% patsientidest selle võtmise täielikult. Samas on teada, et statiine tuleb võtta n-ö elu lõpuni. Ravimist loobumise risk oli 1,3kordne siis, kui patsiendi omaosalus esimese statiinikuuri eest ületas 20 eurot. 

 

Äripäev
18. July 2016, 10:55

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi