Mida varem raseda diabeeti märgata, seda parem

Kuna järjest enam leitakse rasedatel diabeeti, siis on kogenud arsti sõnul oluline neid seisundeid võimalikult vara diagnoosida ja ennetada.

Raseduseelselt diagnoositakse tavaliselt insuliinsõltuvad diabeedid. Seda juhtub nooremas vanusegrupis kuni 40nda eluaastani. Hilisemas eas väljendub tavaliselt see II tüüpi diabeeti ja seda leitakse pigem raseduse ajal n-ö peidetult. See lööb raseduse ajal välja.


Miks? Rasedus on organismile koormus ja peidetud haigus lööb välja. Kuna II tüüpi diabeedi esinemissagedus tõuseb. See seisund võib jääda püsima, kuid võib hiljem kaduda.
Pärast sünnitust sageli veresuhkrur normaliseerub, kuid see võib uuesti välja ilmuda ja annab märku, kas I või II tüüpi diabeedina. II tüüpi diabeet ilmneb uuesti teinekord 5-10 aastat pärast sünnitust, I tüüpi diabeet võib ilmneda juba paari kuu jooksul pärast sünnitust.
Kui leiame gestatsioonidibeedi raseduse viimastel nädalatel e hilisjärgus, siis on II tüüpi diabeedi haigestumise risk madal. Samas insuliinravi saanutel on see risk oluliselt kõrgem.


Kuidas ravitakse: eelkõige dieediga, insuliiniga ja järjest rohkem metformiiniga. Insuliin looteni ei jõua. Teada on, et metformiin läbib küll platsenta, aga kõrvalnähud võivad lootele isegi positiivselt mõjuda. Selles osas uuringud käivad.

Rasedusaegsed muutused kehas soodustavad diabeedi väljendumist
Küsimus, miks suhkruhaigus peaks raseduse ajal välja lööma, on olukorras endas. Suurem trombivalmidus, immuunssüsteem käitub teistmoodi, et loodet kui võõrkeha mitte ära tõugata. Naisel on raseduse ajal suuremal hulgal hormoone ja aineid, mis töötavad vastu normaalsele insuliini toimele. Tänapäeval teeme gestatsioonidiabeedi ravi nii, et juba madalate näitajate juures hakkame ravima ja see on suunatud pigem loote normaalse arengu kindlustamiseks, sest emale pisut kõrgem veresuhkur suurt midagi ei tee. Lootel on ju sama veresuhkru tase, mis on ema veres, lootele aga väike tõus juba mõjub. Lootele on suurim risk väärarenguteks ema veresuhkru tõusust just esimese kolme raseduskuu jooksul. Väärarenguid saabki ära hoida varase diagnostika ja raviga.

Hullem on olukord diagnoosimata II tüüpi diabeediga naistega, kes rasestuvad teadmata, et nad on haiged, mis on ka meil paraku tõusev trend. Me peaksime nad leidma enne rasedust ja II tüüpi diabeedi varases diagnostikas on oluline roll perearstidel.
Oluline on vältida makrosoomiat, kus lapse siseorganid kasvavad väga suureks, st väliselt on ta nagu valmis, kuid paljud koed ei ole, näiteks kopsud. Selleks jälgitakse lisaks veresuhkrule ka ultraheli leidu: loote pea ümbermõõtu, reiemõõtu ja kõhumõõtu. Ohumärkide leidumisel tuleb ravi tõhustada.
Makrosoomse vastsündinu puhul tekib sageli adaptatsioonihäireid, ta ei suuda ise hoida oma veresuhkrut. Edasi tulevad riskid lapseeas, nad on tihti ülekaalulised, rasvunud ja viimaks lõpetavad II tüüpi diabeediga.

Mida tuleks probleemse raseduse puhul jälgida:
* Saavutagem normilähedased veresuhkru näitajad.
* Arsti kliiniline kogemus on oluline, need patsiendid peaksid kogunema keskustesse.

Soovitan skriinida nii keskmise kui kõrge riskiga naisi. Kõrge risk on need, kes on üle 30 aasta vanad ja kehamassi indeks üle 30. Skriinida tuleks kohe raseduse alguses, ei pea ootama, millal saabub 24. rasedusnädal, mis on aegunud soovitus.
Perearstide juhendis soovitatakse skriinida enne 45. eluaastat diabeedile mehi-naisi, kes kuuluvad kõrge riskiga gruppi.

Ravisoovitused:
1.Dieetravi. Kaks nädalat dieeti, kui see ei aita, siis insuliin. Selleks on välja koolitatud õed ja käib ämmaemandate koolitus ITKs.
2.Insuliini alustatakse väikeste doosidega, lühitoimelise insuliiniga. Veresuhkrute eesmärk-väärtused on küllaltki madalad: tühja kõhu veresuhkur >5,3 või madalam, näiteks 5,8 mmol/l juba kindlasti viitab ravi vajadusele. Toidujärgselt võiks see olla 7,2, siis juba on vajadus insuliiniravi järele.
Tablettravi raseduse ajal on tänase päevani palju vastuväiteid saanud, me seda monoteraapiana ei rakenda. Kasulik oleks rasedust planeerida, saame alustada juba planeerimise insuliiniravi. Kui raseduse-eelselt on alustatud metformiini ravi, siis seda rasestudes esialgu ära ei jäeta, kuid teame kirjandusest, et ainult sellega ei õnnestu veresuhkrut korras hoida ja selle toimeaine head-halvad omadused pole lõpuni selged. Kliinilised uuringud veel kahjuks praktiliselt vähemuses.

Ettekandest Meditsiiniuudiste diabeediseminaril, november 2011

Äripäev
09. June 2016, 10:38

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi