Kolm päeva saab Vabaduse väljakul verd anda

Verekeskuse telk Tallinnas Vabaduse väljakul.
Verekeskuse telk Tallinnas Vabaduse väljakul.Foto: www.verekeskus.ee
Tänasest (esmaspäevast) on inimesed oodatud Vabaduse väljakule doonorina head tegema!

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonoritelgid ootavad linlasi verd loovutama Tallinnas Vabaduse väljakul 6. ja 7. juunil kella 12-18 ning 8. juunil kell 11-17. Doonoritelkide pidulik avamine on 6. juuni keskpäeval Vabaduse väljakul.

Regionaalhaigla verekeskuse arendusjuht ning doonoritelkide projektijuht Ülo Lomp sedastab: „Tänavu on verekeskusel ja doonoritel põhjust tähistada mitut tähtpäeva. Mais pidasime verekeskuse 75. sünnipäeva ning juubelisuvi on ka meie doonoritelkidel – esimesest telgisuvest egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ saab 10 aastat. Soovime seda vääriliselt tähistada ning kutsume telkide juurde doonorite ja linnarahva meelt lahutama kaitseväe orkestri. Nii avamegi Tallinna telgid 6. juunil kl 11.15 Kaitseväe orkestri uhke kontserdiga, kl 12 on lubanud tulla tervitussõnu ütlema Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu ja Riigikogu riigikaitse komisjoni esimees Marko Mihkelson.“

Regionaalhaigla verekeskuse juhataja dr Riin Kullaste sõnul aitab telgituur ennetada suvist doonorivere nappust ja pakub doonoritele teistmoodi võimaluse teha head. "Telkides valitsev rõõmsameelne õhkkond ning silmatorkav kollane telgikuub meelitab enda juurde palju tegusaid ja abivalmis inimesi,“ avaldas ta lootust. 

Sel aastal tuuritavad doonoritelgid egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ mööda Eestit mai lõpust septembri keskpaigani, peatudes kahel-kolmel järjestikusel päeval üheksas Eesti linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis. Doonoritelkide tuuri avalöök oli Pärnus. Pärast Tallinna jõuavad telgid Rakverre, Raplasse, Keilasse, Paidesse, Viljandisse ja Haapsallu ning telgisuvi lõpeb 12. ja 13. septembril Tartus.

Millist veresaaki on oodata? Kui 2007. aastal loovutas telkides 1167 inimest 525 liitrit verd, siis 2015. aasta suvel loovutas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse, Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse ja Pärnu Haigla veretalituse doonoritelkides verd rekordiliselt 3132 inimest, kes annetasid kokku üle 1400 liitri verd. Doonoriteks lisandus 630 inimest.

Doonoriverd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel ning patsientide raviks vähi- ja maksahaiguste, verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, põletuste ja paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Tulles verd andma, tuleb kaasa võtta pildi ja isikukoodiga dokument.

Rohkem teavet doonoritelkide suvest leiab kampaanialehelt  www.doonoritelgid.eeLisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“.

Äripäev
06. June 2016, 08:57

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi