Laste korduvad luumurrud vajavad uurimist

Laste korduvad luumurrud ja eriti lülisambamurrud, võivad olla märk halvenevast luu kvaliteedist, kirjutas Soome arstide leht Mediuutiset.

Helsingi Ülikoolis kaitstud väitekirjas uuris Mervi Mäyränpää laste luumurdude esinemissagedust ja eripära populatsioonis, selgitamaks täpsemalt luumurrualtide laste luustiku tervise tegureid

Valimisse võeti 2005. aasta seisuga kõik Helsingi alla 16aastaste laste luumurrud, mis olid registreeritud tervisekeskustes ja haiglates, ja need 4-16aastaste laste murrud, kellel diagnoositi suur murdude ajalugu. Uuringuks vajalikke andmeid koguti 2005. aastal. Selleks registreeriti tervisekeskustes ja haiglates kõigi alla 16aastaste laste luumurrud. Need 4-16aastased lapsed, kellel oli märkimisväärne luumurruajalugu, saadeti HYKSi (Helsingi ja Uudenmaa haiglapiirkond) Lastekliinikusse luuterviseuuringutele.

Liikumisvaegus ja D-vitamiini puudus
Märkimisväärseteks murdudeks loeti kõik kergematest vigastustest tingitud lülisambamurrud ning korduvad pikkade luude murrud. Poiste osakaal murde saanud lastest oli 63%. Murdude arv kasvab koos vanusega ja enim tuleb neid ette 14aastastel poistel ja 10aastastel tüdrukutel.

Järeluuringutele saadetud 66 lapsel oli keskmisest tunduvalt nõrgenenud luutervis. Luustiku mineraaltihedus oli madalam ja kaltsiumisisaldus väiksem kui kontrollkrupil. Selgus, et need lapsed ka liiguvad vähem kui kontrollgrupi omad.
Enamikul nii patsientidest kui ka kontrollkrupi lastest oli vere D-vitamiinisisaldus alla praegu kehtivat soovitatavat. Madal D-vitamiinisisaldus oli seotud ka väiksema luutihedusega mõlemas krupis.

 

Äripäev
27. May 2016, 11:49

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi