Väikelapsed jooksku vähemalt tund aega päevas õues

Lastearst Mai Maser utsitab väikelaste vanemaid lubama oma võsukesi iga päev vähemalt 60 minutit aktiivselt õues ringi jooksma, võimalusel enamgi.

Väikelapseiga on Maseri sõnul täis aktiivset liikumislusti ja väga kiiret, lausa silmnähtavat muutumist päevade jooksul.

Tervisliku toitumise lahutamatu osa on aktiivne liikumine. Lapsed peavad iga päev vähemalt 60 minutit liikuma, parem veel kui rohkem. Väikelastel tuleb teadlikult vähendada istumisaega televiisori ees ja püüda neil igati võimaldada olla õues, joosta, mängida liikumismänge, sõita jalgrattaga, hüpata ja karata.

Alla 2aastastele ei ole üldse soovitatav lasta istuda teleka ees, 2-4aastastel aga võib lubada maksimaalselt üks tund päevas vaadata lemmiksaateid või mängida arvutimänge.

Ainult ronides, joostes ja hüpates arendame lastel südame-veresoonkonda, liikumisaparaati, painduvust, koordinatsiooni ning tugevneb luustik. Tulevikus on need lapsed ka enesekindlamad, rõõmsamad ja omandavad kergemini haridust.

Osa kaloreid kulub kasvamisele

Selleks on vaja tagada väikesele inimesele piisavalt liikumisruumi, kasvamist ning arenemist toetavat toitu.

Toit on vajalik energiahulga saamiseks, mis kindlustab põhiainevahetuse, kasvamise, lihastöö, jõu ja annab vajalikus hulgas soojust. 1-3aastased lapsed kulutavad kasvamisele energiat ligikaudu 3% kogu energiavajadusest (nt kui päevane energiavajadus on 1000 kcal, siis kasvamisele kulub sellest 30 kcal). Toiduenergia vajadus kehakaalu kilogrammi kohta on väiksematel lastel suurem – kuni 3aastastel tüdrukutel keskmiselt 1000 kcal ja poistel kuni 1220 kcal või rohkem.

 

Äripäev
23. May 2016, 14:29

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi