Viis head põhjust veejoomise eelistamiseks

Kõik teavad, et elusolendite ja sealhulgas inimese jaoks tähendab vesi elu.

Meie vajame vett iga päev, kuna ilma selleta on häiritud kõikide organite ja süsteemide töö. Enamgi veel, ligikaudu 90% keemilistest reaktsioonidest inimese organismis toimuvad vee abil.

Mis veel sunnib meid vett jooma?
1. Vesi vähendab stressi
Vesi kõrvaldab sellised stressi sümptomid nagu peavalu, mõtlemisvõime langus, südamepekslemine, jõuetus. Samuti lõdvestab vesi lihaseid.
Nimetatud sümptomid tekivad sellepärast, et stress mõjutab organismi kõiki süsteeme. Kui me joome vähe vett, siis stressi sümptomid süvenevad. Isegi vähene organismi veetustumine muudab jõuetuks ja mõjub negatiivselt mõtlemisprotsessile. Veetustumisel suureneb samuti nn stressihormooni kortisooli hulk.


2. Vesi langetab kaalu
2010. aastal viidi läbi uuring, milles osalesid ülekaalulised inimesed vanuses 55-75 aastat.
Katsealused jaotati kahte rühma. Mõlemad rühmad said ühesugust toitu, kuid esimese rühma liikmed jõid enne sööki ära kaks klaasi vett. 12 nädalat hiljem selgus, et esimese rühma liikmed kaotasid kaalus 2 kg rohkem kui teise rühma liikmed. Teadlased arvavad, et vesi annab mõningase täiskõhutunde, mis lubab süüa vähem.

3. Vesi ei lase haigestuda
Esimene kaitseliin viiruste ja bakterite teel on meie limaskestad. Kui limaskestad on kuivad, läbivad patogeensed mikroorganismid kergesti kaitsebarjääri, tungivad inimese organismi ja põhjustavad erinevaid haigusi. Selleks, et limaskestad oleksid niisked, tuleb juua piisavas koguses vett. Antud reeglit on soovitav järgida eriti suletud ruumides nagu näiteks lennuk, kus inimesed hingavad mitme tunni jooksul sisse hulgaliselt mikroorganisme täis õhku.

4. Vesi hoiab kehatemperatuuri kontrolli all
Külmal päeval vesi soojendab, palaval vastupidi jahutab. Meie organismi termoregulatsiooni kontrollib hüpotalamus, mis saab pidevalt signaale, et hoida kehatemperatuuri ühtlasena. Kuuma ilmaga jahutatakse organismi higistamise läbi, külma ilmaga aitab temperatuuri säilitada värisemine. Kuid need mehhanismid on efektiivsed ainult siis, kui meie organism saab piisavas koguses vett.

5. Vesi reguleerib vererõhku
Kõigile on teada, et mõned inimesed pärast veenist verevõtmist minestavad. See on tingitud vererõhu langusest. 2010. aastal tehti kindlaks, et kui enne doonorid joovad vere andmist ära kaks klaasi vett, siis minestamise oht pärast protseduuri väheneb 20% võrra. Peab märkima, et paljud doonorid ei tule pärast esimest ebameeldiva kogemusega lõppenud katset enam kunagi tagasi verd loovutama. Seega võib antud avastus aidata laiendada doonorite ringi.

Äripäev
28. April 2016, 12:53

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi