Zika viirus võib ohustada Ameerika Ühendriike

Zika viirust edasi kandev sääsk Aedes Aegypt.
Zika viirust edasi kandev sääsk Aedes Aegypt.Foto: Internet
Ameerika ühendriikide nakkushaiguste keskuse arstide hinnangul on Zika viirus hirmsam, kui nad arvasid ning USA peaks senisest enam panustama selle haiguse tõkestamiseks.

Ameerika ühendriikide haiguste ennetamise ja tõrjekeskuse, lühendiga CDC tähistatud valitsusameti hingamisteede- ja immuniseerimiskeskuse direktori Anne Schuchati sõnad olid sellised, mida nakkushaiguste uurija suust vist keegi kuulda ei taha, vahendasid ERR-i raadiouudised.

"Kõik, mida nad on Zika viiruse juures uurinud on, tundub hirmsam, kui me varem arvasime," sõnas ta.

Zika viirus pole täiskasvanud inimeste jaoks nii murettekitav kui mõned teised hirmsad haigused, kuid tekitab rasedate naiste loodetele eluaegseid komplikatsioone - neist on kõige enam räägitud mikrotsefaaliast ehk tavapärasemast väiksema koljuga sündinud lastest.

Kuid Schumani sõnul on viirus seotud ka enneaegse sündimisega, nägemismurede ja muude probleemidega. Lisaks kõigele muule võib viirus mõjutada loodet mitte ainult konkreetsel raseduse trimestril, vaid on ohtlik suurema osa raseduse perioodist.

Puerto Ricos kardetakse haiguspuhangut

Praegu kestev haiguspuhang on siiani jätnud Ameerika ühendriigid suuresti puutumata, kuid see võib muutuda, sest viirust kannavad ja levitavad nimelt sääsed, kes kevadilmade soojenedes hakkavad levima ekvaatorist üha kaugemale põhja poole.

Nakkuskeskuse sõnul on viirust edasi kandev Aedes Aegypt ehk metsasääsk levinud Ameerika ühendriikides kolmekümnes osariigis, mis võib tekitada ka USAs suurema nakkusohu.

Samas on USA niinimetatud territooriumitel - näiteks Puerto Ricos, Neitsisaartel ja Ameerika Samoas juba sadu juhtumeid registreeritud. Nakkuskeskuse ametnikud ütlesid, et nad pelgavad Puerto Rico puhul, et lähiajal jõuavad haigusjuhtumid sadade tuhandeteni, mis omakorda tähendab sadu komplikatsioonidega sündinud imikuid.

 

Loe pikemalt siit.

Äripäev
12. April 2016, 14:58

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi