Madratsi valimine on paras peavalu

Tänapäeval võib endale madratsi valimine olla paras ettevõtmine. Kušett või vedru- või poroloonmadrats? Kattemadratsiga või ilma? Pehme või kõva? Kuna inimene veedab ligi kolmandiku oma elust magades, ei saa seda valikut alatähtsustada.

Igaühel on erinev kehaehitus, kuid selgroog ja lülisammas peavad külili asendis magades olema sirge - et vereringe, lihased ning luustik saaks puhkeasendis taastuda.

Madratsites kasutatakse erinevaid vedrusüsteemide, pehmenduste ja vooderduste kombinatsioone, millest tulenebki mudelite erinevus. Head madratsit otsides ei tohiks piirduda pelgalt internetis loetuga või kataloogi lehitsemisega. Võimalusel peaks külastama kauplust ja ise proovima, kas välja valitud madrats on ka maksimaalselt sobiv. Kehtib üldreegel - mitte keha ei peaks järgima madratsi kuju, vaid madrats peab järgima keha kumerusi! Vali endale just see madrats, mis tundub kehale tõeliselt mugav!

Enne kauplusesse minekut on tark järele mõelda, milline võiks Sinu uus madrats olla - pehmem või kõvem kui praegune, laiem, kitsam või pikem, sama tüüpi või koguni luksuslik kontinentaalvoodi? Kas peab allergia- või seljaprobleeme arvesse võtma?
Madratsite sisu
Vedrumadratsi puhul tasuks kaaluda pocket- ehk taskustatud vedruplokki. Pocket-vedruplokk, kus kõik vedrud on pakitud omaette kotikestesse, pakub kehale paremat tuge, kui klassikaline bonell-vedruplokk, milles vedrud on omavahel traadiga ühendatud.

Madratsi vahekihtides kasutatakse tänapäeval erinevaid porolooni-, kookos-, lateks- ja vatiinikihte ning madratsikatete puhul on kasutatud erinevate töötlustega villase ja puuvillaseid materjale, millest osad on nt allergiavastase või tolmulesta vastase töötlusega.
Madratsite valimine kaheinimese voodile
Kaheinimese voodisse madratsit ostes on võimalik osta üks lai madrats või hoopis kaks kitsamat madratsit, mis panna voodiraami sisse kõrvuti. Juhul kui ühes voodis magavatel inimestel on kehakaalu erinevus suur või eelistatakse erinevat jäikusastet, on kahe erineva madratsi puhul võimalik valida erineva jäikusega madratsid.
Kattemadratsid
Madratsi ostmisel tasub pöörata tähelepanu ka kattemadratsile, mis lisavad põhimadratsi täiendusena tuntavalt magamismugavust ning kaitsevad põhimadratsit määrdumise eest ning pikendavad selle eluiga. Juhul, kui voodis koosneb kahest eraldi madratsist, siis kaotab kattemadrats ebamugava prao kahe asemepoolte vahel.
Kui tihti tuleks madratsit vahetada?
Ka kõige kvaliteetsemad madratsi materjalid hakkavad ajapikku ära "vajuma", mille tulemusena ei toeta madrats enam piisavalt keha magamise ajal. Seetõttu soovitavad erinevad tootjad vahetada madratsit keskmiselt 5-7 aasta järel.
Selleks, et madrats saaks pakkuda head und kogu oma kasutusaja jooksul, tuleks madratsit hooldada ja hoida vastavalt madratsi juhendile.

Tabel
Mõned näpunäited, mida kaupluses madratsit proovides järgida:
1.  Tunne ennast vabalt.
2.  Heida pikali ja proovi erinevaid asendeid. Võta oma lemmikasend, nagu kodus magama uinudes. Kindlasti proovi ka kõhuli ja selili asendit.
3.  Tunneta keha kumerusi. Selili olles proovi panna oma käsi selja ja madratsi vahele. Kui saad seda teha ilma pingutuseta ja jääb isegi ruumi, siis see madrats on liiga kõva. Ja vastupidi: kui käsi mahub keha ja madratsi vahele vaevaliselt, siis on see madrats liiga pehme.
4.  Leba küljel ja tunneta tasakaalu. Kui kaldud kergesti ühele või teisele poole, on see madrats liiga jäik. Kui aga vajud liialt sügavale ja pöörata on raske, on see madrats liiga pehme.
5.  Proovi madratsit erinevate kattemadratsitega ning tunneta nende erinevusi.

Äripäev
04. April 2016, 16:03

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi