Soome andis veganlusele rohelise tule

Soome Tervise ja Heaolu Instituut avaldas jaanuaris uued riiklikud toitumissoovitused lastega peredele. Võrreldes varasemaga soovitatakse taimseid toiduaineid süüa rohkem ning liha ja lihatooteid ei soovitata iga päev tarbida.

Eesti vastavad uued toitumissoovitused veganlust ei soovita.

Soome soovitustesse on juurde tulnud ka multikultuursus ning alternatiivsed toitumisviisid, teiste hulgas soovitused vegantoitumise osas, vahendab vegan.ee.

Uus on varasemaga võrreldes ka see, et võid ja punast liha ning sellest valmistatud vorste ja viinereid soovitatakse vältida. Nende asemele pakutakse variandina välja taimsed valguallikad ehk herned, oad, läätsed, seemned, sojatooted ja tempeh.

Taimsete toitude suurt osakaalu põhjendatakse muuhulgas sellega, et sääraselt toitujad on uurimuste järgi teistest saledamad ning neil on võrreldes teistega paremad vere rasvanäitajad, madalam vererõhk ning vähem südame- ja veresoonkonna haiguseid ja II tüübi diabeeti.

Uued soovitused on veganluse osas kooskõlas USA suurima toitumisorganisatsiooni omadega.

Selle aasta alguses avaldatud toitumissoovitused on välja töötatud mitmes faasis aastatel 2012–2015 ning need asendavad 2004. aastal Soomes avaldatud soovitused. Soovituste koostamist rahastavad Soome Tervise ja Heaolu Instituut ja tervishoiuministeerium. Töögrupp koosneb mitmekümnest meditsiini- ja sotsiaalala spetsialistist ja arvesse on võetud viimastel aastatel avaldatud uued teadustulemused.

 

 

 

Äripäev
22. March 2016, 11:55

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi