Hormoon vähendab isu suhkru ja alkoholi järele

Hiireke, kes oli loos kirjeldatud uuringu katseloomaks.
Hiireke, kes oli loos kirjeldatud uuringu katseloomaks.Foto: Internet
Kui te pühade ajal tunnete, et maiustused ja alkohol jätavad teid külmaks, võib see olla tingitud asjaolust, et teie maks tahab teile midagi öelda.

Seda näitavad kaks hiirte ja ahvide abil tehtud uuringut, mille tulemused avaldati ajakirjas Cell Metabolism. Juba rohkem kui 50 aastat tagasi arvati, et maksal on oluline roll toiduainete tarbimise ja eelistamise reguleerimisel. Ühtlasi on varem näidatud, et oma osa on maksast saadaval hormoonil FGF21 (fibroblasti kasvufaktor 21), ning et FGF21 geenijärjestuse varieerumine võib põhjustada inimestel eelistusi erinevate makrotoitainete suhtes.

Nüüd on kaks uut uuringut toonud uusi andmeid FGF21 hormooni ja selle toime kohta.
Ühes uuringus tegelesid Matthew Potthoff Iowa Ülikoolist ja Matthew Gillum Kopenhaageni Ülikoolist koos FGF21 toime uurimisega. Nende eesmärgiks oli võtta vaatluse alla mehhanism, mis reguleerib suhkruisu pärast tarbimist, ning selleks otsustasid nad uurida FGF21 rolli toidueelistuste reguleerimisel.
Nad viisid hiirtega läbi katsed, et näha, kuidas reguleerib FGF21 alkoholi ja suhkru tarbimist.

Katsete käigus täheldasid nad, et maks toodab FGF21 hormooni vastusena suhkru tarbimisele. Seejärel siseneb FGF21 vereringesse ja pärsib selektiivselt suhkruisu, avaldades mõju hüpotalamusele, aju osale, mis reguleerib toidu tarbimist ja energia homöostaasi.
Samal ajal uuris Texase Ülikoolis teadlaste rühm, mida juhtisid Steven Kliewer ja David Mangelsdorf, FGF21 toimet hiirtel ja ahvidel.

Leiti, et FGF21 mõjutas suhkru ja alkoholiga seotud eelistusi. Ühekordse annuse manustamisel ahvile kadus ahvil huvi magusa vee vastu; sarnased katsed näitasid huvi vähenemist alkoholi vastu.
Teised katsed aga näitasid, et FGF21 ei mõjutanud reaktsioone rasvhapete või mõru maitse suhtes.

Need uuringud, koos inimgeneetika uuringutega, mis käsitlesid FGF21 seost toitainete eelistustega, näitavad, et FGF21 võib mõjutada käitumist, avaldades toimet kesknärvisüsteemile. Lisaks toetavad need üha sagenevaid tõendeid, mille kohaselt tegeleb isu kontrollimisega kogu organism.

FGF21 olemasolu põhjus pole tänini veel täiesti selge. Selle ülesandeks võib olla parandada toitumise kvaliteeti või, kuna suhkur võib muutuda käärimise teel etanooliks, aidata maksal kaitsta ennast liigse alkoholi eest.

Ent mõlemad uuringud lubavad järeldada, et kui FGF21 võib aidata vältida suhkru liigtarbimist, tuleks läbi viia täiendavaid uuringuid, mille järel saaks FGF21 hormooni kasutada rasvumise ja II tüüpi diabeedi ravis. Siiski on Kliewer ettevaatlik: "Kuigi esmapilgul võib tunduda, et see FGF21 poolt reguleeritud protsess võib olla imerohi suhkru ja alkoholi tarbimise piiramiseks, on oluline meeles pidada, et need tegevused on tihedalt seotud meeleoluga, ning seetõttu on kindlasti vaja täiendavaid uuringuid, et teha kindlaks, kas FGF21 põhjustab depressiooni."

Potthoff sooviks ühtlasi uurida, kas lisaks FGF21-le, mis mõjutab süsivesikute tarbimist, on olemas ka teisi hormoone, mis reguleerivad isu konkreetsete makrotoitainete nagu näiteks rasvade ja valkude järele, ning kui see tõepoolest nii on, siis kuidas need signaalid erinevate makrotoitainete neuraalsel tajumisel koos toimivad. Varem samal aastal teatas Medical News Today, et isu vähendav hormoonravi võib aidata inimestel kehakaalu alandada.

Äripäev
22. March 2016, 15:57

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi