Abita jäänud raseda surm: vastukäivad kirjeldused

Pelgulinna sünnitusmaja.
Pelgulinna sünnitusmaja.Foto: Internet
Täna avaldas ERRi saade Pealtnägija lähedaste versiooni Pelgulinna sünnitusmajja abi järele tõtanud raseda surmast. See ei lange kokku ametlike teadetega haiglast ja kiirabist, kuid otsustage ise.

Tänases Ekspressis lahatakse Pelgulinna sünnitusmaja viimaste aastate kõige mustemat päeva, kus hukkus lapseootel noor naine.Ekspress avaldas paberlehes haigla juhi, naistearst Piret Veeruse nägemuse juhtunust. Muu hulgas märkis Veerus, et nagu hiljem selgus, ei oleks olnud naist saanud aidata ilmselt isegi siis, kui kohe surmapäeva hommikul oleks õige diagnoos käes - tegemist oli kaasasündinud rikkega, mis ilmselt raseduse tõttu ootamatult välja lõi.

Nüüd on ilmunud veebiversioonis ka teise poole kirjeldus juhtunust, mille põhjal selgub, et noore naise viimased elutunnid olid täis üsna hoolimatuid meedikuid.

Pealtnägija on kontaktis hukkunud naise omastega, kellel on haiglale ja kiirabile etteheiteid. Kuna sündmused on nii värsked ja hukkunu maeti alles äsja, pole pere valmis teleekraanil esinema, aga saatis selle asemel pöördumise. Toome selle alguse teieni, kuid edasi saab lugeda algallikast.

„Kirjutame seoses traagiliselt surnud lapseootel naise juhtumiga, mis on jõudnud ajakirjandusse meie tahtest sõltumatult. Lugedes eelkõige Pelgulinna sünnitusmaja esindaja ja Tallinna kiirabi juhi kommentaare ja kaastundeavaldusi ei saa me oma leinas vaikida, arvestades, et nimetatud asutustes ei leidnud meie pereliige oma eluajal abi otsides mitte mingisugust kaastundlikku suhtumist ega austusväärset kohtlemist. Kujunenud situatsioonis peame vajalikuks avaldada selle loo nii nagu selle elas läbi meie perekond. Teeme seda lootuses, et ehk aitab see päästa kellegi teise elu ja säästa mõne teise pere liikmeid kirjeldamatust kaotusvalust.

27. jaanuari varahommikul ärkas noor, alla 30 aastane, seitsmendat kuud lapseootel naine valudega õlgades. Valu süvenes ja kiirgus õlgadest ka alakõhtu, muutudes kiiresti väljakannatamatuks, mistõttu palus naine oma abikaasal kutsuda kiirabi. Kõik nimetatud kaebused edastas naise abikaasa hädaabikõnes ka Häirekeskusele. Kiirabi ootamise ajal ei suutnud naine valude tõttu ennast enam isegi mitte liigutada. Kohalejõudnud kiirabi üks töötajatest alustas visiiti kurtmisega, et miks ta peab komberdama mingis pimedas hoovis. Tuppa jõudes käskis ta naisel ennast püsti ajada ja kommenteeris sinna juurde midagi sellist, et „Te olete noor ja peate suutma, kuidas te hakkama ei saa!“ Selle peale ütles naine, et ta ei ole kunagi tundnud nii suurt valu ja et isegi eelmise sünnituse valu on selle kõrval tühine. Kiirabile ütles naine kõike seda, mida tundis ja mida sai öeldud ka Häirekeskusele, et valu on õlgades ja alakõhus. Üks kiirabi töötajatest kordas pidevalt, et tegemist on tavalise närvivaluga. Kuna naise abikaasa ei andnud järele ja pidevalt korrutades, et tegemist on ikkagi 29. nädalat lapseootel naisega ja seda palus, otsustati naine siiski kiirabiga haiglasse viia.

Kuna naisel oli raskusi liigutamisegagi, rääkimata kõndimisest, paluti kiirabil auto hoovi ajada, et naisel oleks kergem autoni jõuda. Hoovi tagurdamist väravast, millest on sisse tagurdanud ka metsaveokid, kiirabi juht esialgu keeldus, viidates liiga väikestele väravatele ja kitsastele tingimustele. Lõpuks ta siiski nõustus seda tegema. Samal ajal kamandas toas üks kiirabi töötajatest ikka naist ise püsti tõusma. Kuna naine seda ise teha ei suutnud aitas abikaasa ta lõpuks kuidagi püsti ja riidesse panna ning seejärel trepist alla ja kiirabi autosse. Kogu see tegevus oli naise jaoks suurte valude tõttu ülimalt vaevaline, kuid ta üritas nii palju kui suutis ise kaasa aidata. Kuna naise abikaasa pidi pere teise lapse viima lasteaeda, ei olnud tal võimalik minna naise ja kiirabiga kaasa, mistõttu võttis kiirabi abikaasalt telefoninumbri ja lubas kohe teada anda, kui midagi on selgunud. Seda lubadust ei täidetud.

Edasi loe algallikast.

 

 
Äripäev
10. February 2016, 12:58

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi