Kas on ohutu ka väikelast gripi vastu vaktsineerida?

Noorte emade seas on puhkenud arutelu, kas näiteks üle aasta vanust last tohib juba gripi vastu vaktsineerida. Perekoolis selgitab noor arst lihtsate väljenditega, miks see ikkagi vajalik ja ohutu on.

Noor arst kirjutab nii: "Mina arstina olen iseennast juba aastaid igal sügisel gripi vastu vaktsineerida lasknud, sügisel lasksin ka oma 1,5aastase lapse. Eelmisel aastal juhtusin gripihooajal EMOs töötama, seal sai läbi vaadatud ikka kümnete kaupa patsiente, kellel pärast analüüsidest A- või B-gripp välja tuli – läks hästi, ei jäänud haigeks. Üldiselt need ennustused, et milliseid tüvesid vaktsiini lisada, on viimastel aastatel üsna hästi paika pidanud. Lisaksin veel see, et mida rohkem aastaid järjest ennast vaktsineerida lasta, seda rohkemate tüvede vastu kokkuvõttes kaitse tekib (põhjus, miks gripivaktsiin ei anna eluaegset kaitset, on just tüvede muutlikkus, mitte see, et kaitse nende tüvede vastu, mille vastu juba varem vaktsineeritud on, ära kaoks)."

Edasi jätkab ta, et mis puudutab seda juttu, et vaktsineerimine on “nõrgale organismile kurnav”, siis inimese immuunsüsteem peab iga päev kujundama vastuse sadadele uutele antigeenidele, millega ta kokku puutub, üks vaktsiinist saadav antigeen sinna lisaks ei muuda olukorda. Nõrgestatud immuunsüsteemiga inimese jaoks võivad ohtlikud olla elusvaktsiinid, mille puhul on oht, et nõrgestatud mikroob suudab organismis, kus immuunvastus ei ole piisav, ikkagi haiguse tekitada. Gripivaktsiin on aga komponentvaktsiin, see sisaldab üksnes gripiviiruse pinnavalke (ja neid ka aasta-aastalt muudetakse, mitte kogu vaktsiini koostist), mitte nõrgestatud ega surmatud haigustekitajaid, ühesõnaga, grippi haigestumist see kuidagi esile kutsuda ei saa. Teine äärmus on need, kellel vaktsiini mingi komponendi suhtes tekib raskete süsteemsete nähtudega allergia, neile muidugi ei tohi sama vaktsiini rohkem manustada – aga sellised tõsised allergilised reaktsioonid vaktsiinile on ikka väga harvad (lokaalne punetus ja valu süstekoha ümbruses ei ole kuidagi ohtlik).

"Gripp (ma mõtlen muidugi päris grippi, mitte muid ülemiste hingamisteede viirusnakkusi) ei ole tegelikult kuigi sage haigus, aga kui see inimest tabab, on ta päris ebameeldiv ning üksikutel erandjuhtudel ka väga raske või isegi letaalne," kirjutab noor arst. "Ma ei ütle, et absoluutselt iga inimene igal juhul peaks ennast igal hooajal gripi vastu vaktsineerima või oma lapsi vaktsineerima, aga mul endal ei ole kahtlust, et iseennast ja oma lapsi ma vaktsineerin (ning mu teised pereliikmed on ka tänu minu soovitusele juba aastaid ennast vaktsineerinud). Ning eriti soovitatav oleks lasta ennast vaktsineerida muidugi neil inimestel, kelle pereringi kuuluvad (või ka kes tööalaselt, nt haiglas kokku puutuvad) inimestega, kes on gripist eriliselt ohustatud, aga keda ennast vaktsineerida ei saa (näiteks imiku emal tasuks ennast küll vaktsineerida lasta, eeskätt just oma lapse kaitseks)."

Äripäev
27. January 2016, 19:25

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi