Lapse kõrva uurigu arst

Lapse kõrva peaks vaatama kindlasti arst, sest lapse kuulmekäik on väike ja patsient ise reeglina rahutu.
Lapse kõrva peaks vaatama kindlasti arst, sest lapse kuulmekäik on väike ja patsient ise reeglina rahutu.Foto: Raul Mee
Vaid kolmandik laste kõrvapõletiku diagnoosidest osutub kontrollimisel paikapidavaks, kirjutas Soome arstide leht Mediuutiset.

Soomes on abi haiglates ümber korraldatud selliselt, et väga paljud kõrvapõletikuga lapsed ei jõuagi arstini, vaid nendega tegeleb õde. Laste infektsioonhaiguste eriarst Marjo Renko (töötab Oulu ülikooli õppejõuna, toim) sõnul on see lubamatu ja tuleb tagasi pöörduda vana korra juurde. Tema sõnul nõuab lapse kõrva uurimine kogemust. Värskest Euroopa uuringust selgus ka, et vaid kolmandik laste kõrvapõletiku diagnoose olid kindlad. “Diagnoosi raskendavad mõned seigad: lapse kuulmekäik on peenike ja tihti vaiku täis ja väike patsient pole ka koostööaldis,” rääkis ta. “Hea pildi saamine on sageli väljakutseks. Kui sa vaid piilud kõrva selle põhjaliku uurimise asemel, on diagnoosida raske.” Ta lisas, et karuteene on siin teinud ka masinad ja laboriuuringud, mis on muutnud vanamoodsa silmaga uurimise ebapopulaarseks. Sestap määrataksegi lastele kindluse mõttes antibiootikume, mida mõnel juhul ei oleks üldse vaja.
Samas näitas hiljutine Oulu ülikooli laste- ja kõrvahaiguste kliiniku uuring, et antibiootikum (AB) kiirendab lapse kõrvakuulmise langusest taastumist ägeda kõrvapõletiku korral. Uuringus osales 84 last, kes olid alla 15aastased. Nad said kas platseebot või antibiootikumi nädala jooksul. Need lapsed, kes said ABd, said kõrvaeritisest lahti kaks nädalat varem kui platseebot saanud. Keskmiselt oli see kolm nädalat võrreldes teise grupi viie nädalaga. Kahe kuu jälgimise tulemusena selgus, et platseebogrupi lastest 23%-l oli kõrvas eritist. ABd saanute rühmas vaid 5%-l polnud kõrvad jõudnud paraneda. Ka vaevas kõrvavalu ABd saanud lapsi vähem, kuid vahe oli tuntav alles 5. päeval pärast ravi alustamist – siis olid kõik ABd saanud lapsed valuvabad. Platseebot saanud lastest oli valu 5. päeval veel igal kuuendal. Uurijad tõdesid, et isegi kui AB ravi osutub tulemuslikuks, tuleb seda määrata vaid neile lastele, kellel arst on vastuvõtul tuvastanud ägeda keskkõrvapõletiku.

Äripäev
17. December 2015, 16:03

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi