Südamehaiguste riski test

Framinghami riski skoor on üks rahvusvahelistest hindamissüsteemidest, millega määratakse kindlaks südame-veresoonkonna haiguste tekke risk 10 aasta jooksul. Testiks on vaja teada oma üldkolesterooli, HDL (head) kolesterooli ja vererõhu nn esimest numbrit.

See skoor on valideeritud USA elanikkonna peal ja viimane versioon on kinnitatud aastal 2008. Tegemist on rahvusvaheliselt palju kasutusel oleva testi esmakordse eestindamisega, ka mõõtühikud on teisendatud USA mõõtühikutest Eesti omadeks.

Kui testi tulemusena selgub, et oht südamehaiguste tekkeks on olemas, saab ennetavate meetoditega võimalikku haigust kas vältida või edasi lükata. Näiteks aitavad ravimid normaliseerida nii vererõhku kui ka kolesterooli.

Framinghami riskiskoori abil saab arvutada südame isheemiatõve riski kümne aasta vaates. Madala riskiga isikutel on haigestumise tõenäosus kümne aastaga 10% või vähem, keskmise riskiga on tõenäosus 10-20% ja kõrge riski puhul 20% või rohkem. Siiski tuleks meeles pidada, et Framinghami riski skoor ei ennusta konkreetseid tulevikus juhtuda võivaid südame-vereringega seotud haigusi, nagu infarkt, isheemiline atakk, insult.  

Oluline on mõista, et kardiovaskulaarse riski tugevaim mõjutaja mis tahes riski võrrandis on vanus. Peaaegu kõik 70aastased ja vanemad inimesed omavad >10% kardiovaskulaarset riski kümne aasta lõikes.

Äripäev
09. March 2018, 14:50

Terviseuudised.ee toetajad:

Vaata EST või RUS arhiivi